Синьото лято си отиде, златната есен е на път да ни каже "довиждане" и ето че отново сме на прага на зимата. Сезонът на празниците, които свързваме с домашния уют и топлина.

Бяла и чиста, това бяха двете думи, с които повечето от нас асоциираха зимата. Някога.

През последните години обаче бяла и чиста е последното нещо, което може да се каже за зимата в България. За съжаление страната ни е една от държавите в Европа с най-мръсен въздух, а повече от 2/3 от българското население живее в градове, в които често е трудно да се диша през зимния сезон.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Армии от фини прахови частици, 4-5 пъти над нормата, бродят по улиците, обвити в облак от изгорели газове и автомобилни гуми. Но не колите са основната причина за мръсния въздух - все още 40% от домакинствата у нас се отопляват на твърдо гориво, като по-евтиното и некачествено съдържа завишени количества сяра. Така към фините прахови частици се присъединява и серният диоксид, който предизвиква белодробни заболявания и други здравословни проблеми.

Барикадирането вкъщи не върши работа, тъй като поради липсата на постоянна циркулация въздухът у дома може да бъде с до 50% по-токсичен от въздуха на открито. И преди леката паника да нахлуе в съзнанието ви, че спасение няма, ще побързаме да ви кажем, че спасение има и то е съвсем близо до Вас - в най-близкия магазин на ЗОРА, откъдето може да се "въоръжите" с пречиствател за въздух.

До 26-ти ноември 2020 г., избрани продукти от категория "Грижа за въздуха" са с намалени цени.

Този така полезен уред успешно се справя с бактерии и полени, отстранява фините прахови частици, филтрира въздуха от цигарен дим, летливите органични съединения и вируси, затова е особено подходящ за домове с малки деца и хора с алергии.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Някои пречистватели разполагат с йонизираща функция, като отделят високи концентрации на отрицателни йони, които допълнително пречистват въздуха и носят още много ползи за здравето. Доказано е, че отрицателните йони помагат за намаляване на кръвното налягане и напрежението в тялото, като могат да намалят главоболието и заболяванията като цяло. Те също повишават енергията, концентрацията и помагат за добрия сън.

Ако живеете в апартамент, в който кухнята и холът са в едно помещение, то тогава пречиствател с дезодорираща функция е вашият уред. Озонът премахва миризми чрез унищожаване на молекулите, бактериите и спорите, които предизвикват неприятните миризми. Той е високо реактивен и реагира изключително бързо химически с частици във въздуха и по различни повърхности. Допълнителният кислороден атом се закрепва към другите молекули, химически променяйки тяхната структура и създава безопасни молекули - елиминира миризмите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Освен това озонът, като високо ефективен дезинфектант и химически стабилен агент, се използва за предотвратяване на биологическото разрастване на нежелани организми и бактерии. Ако заложите на пречиствател с озонатор ще си спечелите сигурно надмощие над опасните микроби и ще подобрите здравето на своите близки, като намалите рисковете от заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Хората, които страдат от алергия или астма знаят колко ужасно е да се събудиш през нощта и да не можеш да си поемеш дъх. Високоефективните пречистватели са способни да елиминират до 99.99% от алергените само за 6 минути благодарение на система за филтриране, която включва филтър Allergy+ . С вградени сензори за замърсяване и светлинен индикатор за нивото на качество на въздуха, уредът автоматично се адаптира към въздуха във вашия дом за максимална филтрация през деня или нощта.

Изборът на пречиствател за въздух е индивидуален, според вашите критерии и нужди. Но това е най-добрата инвестиция, която може да направите за вашето здраве, отбелязвайки победа в борбата с мръсния въздух - ако не по света, то поне у вас.


 *Материалът съдържа продуктово позициониране