Творчески ентусиазъм, стил, практичност и множество креативни решения... Къде мислите, че тези понятия могат да намерят общ език? В кухнята, разбира се.

Дълго време тя бе подценявана от българските домакинства. Важно е да погледнем с други очи на приготвянето на храната и едва тогава ще осъзнаем, че освен мобилност и бързина, в кухненското пространство можем да изпитаме и удовлетворение от това, което правим.

Снимка: ИКЕА

За да зарадваме своите близки и да им поднесем наистина невероятно вкусно приготвена храна е важна не само нагласата, която имаме, но и как се отнасяме към всеки продукт. От значение е да следим качеството, но и да съхраняваме и използваме разумно продуктите, без да ги хабим и изхвърляме.

Всяка година стотици тонове годна за консумация храна се изхвърля от хорека сектора, хранително-вкусовата промишленост, но и домакинствата. В Европейския съюз най-голям процент - около 54% от годната за консумация храна се разхищава именно от домакинствата, следвани от преработвателите, услугите с храни и търговския сектор.

Снимка: ИКЕА

Данните показват, че въпреки всички мерки за борба с разхищението, от 2012 година насам хранителните отпадъци се увеличават с 4.4 на сто, а повечето институции отдавна са се отказали от опитите си да променят обществените нагласи относно разхищението на храна.

Има начини да намалим тази тенденция като бъдем разумни и практични в кухнята. Така не само ще облекчим семейния бюджет, но и ще предадем опита си на всички онези, които все още намират кухнята за непозната територия

Неотдавна ви разказахме за инициативата на ИКЕА България, която популяризира екосъобразния начин на живот, който е достъпен за всеки. Призивът се оказа вдъхновяващ и поучителен още в първата си фаза, която бе посветена на темата "Градина".

В кампанията под надслов "ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот" ИКЕА търси еко съветници и цели да събере на едно място идеи, които са лесни и достъпни в забързаното всекидневие, но в същото време допринасят за по-добър живот. Всеки има възможност да се включи и да се превърне в посланик на мисията, която ще се разгръща и в следващия месец. Всеки етап е посветен на тема, за която потребителите споделят своите еко идеи чрез снимков или видео пост с хаштаг #икеаекосъвет в Инстаграм и Фейсбук.

И във втората фаза петима финалисти показаха колко малко е необходимо, за да бъдем ефективни и еко ангажирани.

Те не само печелят специален подарък от компанията на устойчива тематика, но и заслужена популярност в специална страница на сайта на ИКЕА, която събира все повече и все по-оригинални еко решения - https://www.ikea.bg/sustainable-life/eco-ambassadors. Идеите на тези петима финалисти си струва да бъдат последвани - освен полезни, те са и много вкусни, а някои от тях и прелестно красиви.

Щипка вдъхновение за еко неустоим вкус

Как може отглеждането на бебе и сърфирането в кухнята да се превърнат в забавно, но и практично занимание? Мисията е възможна, а тайната е разкрита от първия победител - една сърцата майка, която знае как да реши всеки проблем, дори и този с отказът на бебето да пие вода. Тя е открила перфектна стратегия като използва плодовете, които са ѝ останали и скоро ще се развалят. Ето и нейният съвет: "Първо избирате такива плодове с дефекти или с лек процес на загниване, измивате и почиствате. След това нарязвате на едро и наливате 1/2 литър или повече вода. Добавяте плодовете и оставяте водата да заври. Необходимо е да варите съвсем малко, само докато плодовете пуснат соковете и аромата си, и водата се подслади. След охлаждане имате пресен, натурално сладък компот, който ще помогне на малките деца пият с удоволствие".

Снимка: ИКЕА

Вторият вдъхновител в инициативата на ИКЕА е разработил цяла концепция, за да съхрани продуктите за по-дълго време.

Снимка: ИКЕА

Отвореното доматено пюре или някакъв вид паста (от чушки например или песто), което е останало след готвене, може да бъде съхранявано в хладилник като на повърхността му се постави тънък слой мазнина. Тя не пропуска въздух и няма да се развие мухъл. Може да използвате зехтин или олио. "Този метод използвам и при консервиране на пресни домати с аспирин. Пълни се в бутилки и за да не мухлясат, се налива около 3-4 см олио. Съхраняват се на студено, и издържат до пролетта, а ако останат, може и година след като са направени", добавя още финалистът и разкрива още начини за съхранение на продукти.

И ако този вдъхновител може да съхрани всеки продукт в кухнята, следващият победител пък успява да приготви храна от вече готова, но останала забравена в хладилника. "Привърженик съм на идеята, че храната може да се използва повторно, вместо да се изхвърля. Представям моите оризови кюфтета, приготвени от останал ориз със спанак, престоял 2 дена в хладилника. Просто оформих кюфтета, овалях в брашно, наредих ги в тавичка с хартия за печене, залях ги отгоре със струйка олио и изпекох до златисто. Ето и картофените кюфтета на майка ми - пак приготвени с останал печен ориз със зеленчуци и сварени, намачкани картофи. Със "стар" ориз също може да се приготви баница с точени кори, да се използва като гарнитура за къри или да му се добави сос. Има безброй варианти... Често използвам леко изсъхнали и в недобър външен вид зеленчуци, презрели банани и набръчкани ябълки. Всички те са годни за употреба, просто не са красиви и се водят второ качество.", добавя третият вдъхновител.

Снимка: ИКЕА

В същия дух и четвъртият финалист намира начин да се справи с онези зеленчуци, които често пренебрегваме заради нелицеприятния им вид, а те се оказват сред най-вкусните.

Не изхвърляйте презрелите домати, направете си домашен доматен сос от три съставки: домати, червен лук и чесън.

"Пасираме, слагаме на котлона, добавяме риган, сол и захар (аз ползвам кафява). Когато се сгъсти, е готов. А щом изстине, разпределяме в кутии и съхраняваме във фризера. Когато ни потрябва, го стопляме на котлона, добавяме зехтин и ползваме за паста, яхнии, супи", обяснява стратегията си дамата.

Снимка: ИКЕА

Петият вдъхновител се оказва творец в кухнята, убеден, че когато създаваш нещо с ръцете си, това придава не само уют на кухнята, но и зарежда заради вложената енергия. "Това е част от моята декорация, наредена по етажерки в любимо кътче от моята кухня. Два от бурканите ми са просто за декорация. Облепени са с част от красива дантела от стара риза и конопено въже. Реших да си запазя дантелата и да я използвам в даден момент за нещо. Прекалено лесно е да изхвърляме стари вещи, аз обичам да откривам начини да им "вдъхна" нов живот.", споделя в идеята си дамата.

Снимка: ИКЕА

Тези петима вдъхновители показват колко е лесно, удовлетворяващо, и творческо да съхраниш, използваш, но и да не преставаш да създаваш в кухнята. Тя е пространство не само за да заситим глада си, но и сетивата си. Когато знаем как ще намерим и мотива да продължим да създаваме, а не само да потребяваме.

Знаете, можете, създайте!

Заложете на въображение и практичност за новото предизвикателство на ИКЕА.

В следващия етап на кампанията "Дом" категорично ни трябва оригинално мислене и подход.

Домът е не просто нашата крепост, той е нашето вдъхновение. И ако там не открием начин да бъдем ефективни, няма да бъдем и в другите сфери от живота си.

Споделете своята еко идея, свързана с дома Ви, добавете хаштаг #икеаекосъвет и се включете в инициативата. Освен, че имате възможност да грабнете титлата "еко съветник", накрая всички победители от трите етапа на кампанията ще участват в надпреварата за голямата награда на ИКЕА на устойчива тематика.

 

Материалът е подготвен със съдействието на ИКЕА.