Британската кралица Елизабет Втора ще освободи личните си стаи в Бъкингамския дворец през 2025 година в рамките на 10-годишния ремонт на зданието.

Вижте коронацията на Елизабет II >>

Реконструкцията има за цел да не се допусне в двореца катастрофично бедствие от рода на пожар или наводнение. Дворецът е в процес на възстановителни работи на стойност 369 милиона британски лири (481 милиона щатски долара). По време на ремонтите, стартирали миналия април, ще бъдат сменени старата и опасна електрическа инсталация и бойлерите, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Към края на ремонтите, предвиден за 2027 година, кралица Елизабет и съпругът ѝ принц Филип ще трябва да освободят апартаментите си в северното крило на двореца през 2025 г. в продължение на около две години,

"Нейно Величество е много прагматична и възнамерява да остане в двореца. Тя само иска да знае предварително къде точно може да бъде настанена".

По време на ремонтите Бъкингамският дворец ще продължи да приема официални държавни посещения. Външният вид на постройката няма да претърпи промени, тъй като обновлението не предвижда изграждането на външни скелета.