Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкова много сме чували, че вече не ни докосват.

"Затова създадохме Mate Kitchen - за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им. А по нашите ширини уютът се ражда на маса", казва Николета Абрашева, съосновател на фондация "Mate Kitchen".

Група приятели (англ. mates) се сплотяват покрай работата си в комуникационно ателие Mate Bulgaria и се обединяват около идеята за собствен проект.

"Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е не само професионална, но и чисто човешка. Така дойде идеята за фондацията - защото всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или друг начин. Фондация "Mate Kitchen" е нашият начин", добавят от екипа.

Екипът си поставя тежката мисия да преобърне нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна.

"На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители."

Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг.

Започната е вече работа по силна информационна кампания. За изпълнение на своите цели екипът създава кулинарната платформа за видео рецепти www.matekitchen.com. Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т.нар. "остатъци". Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс, твърдят създателите.

Към момента Фондация "Mate Kitchen" е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации.