*Материалът е изготвен със съдействието на Versuni България

Знаете ли, че домакините в днешно време сме много привилегировани? Нека всеки преброи наум с колко електроуреда разполага в дома си. 10, 11, 12... Моята равносметка е 13! И ежедневно използвам поне половината.

Представете си, че само допреди 60-70 години повечето дейности, за които днес сме улеснени, са отнемали много повече време, а и са били далеч не толкова ефективни. За пералнята домакините предимно са разчитали на ръце си, сапун и поток вода, огнището е било печката, а прахосмукачката - метлата. Добре че един човек на име Хюбърт Сесил Бут е бил достатъчно прозорлив, за да изобрети първата прахосмукачка. Не знаете историята на "Пухтящия Били"? Ще ви разкажа накратко.

Всичко започва в началото на ХХ век, когато на г-н Бут, французин по произход, но прекарал живота си във Великобритания, му хрумва идеята да създаде уред за почистване на дребни отпадъци и прах чрез изсмукване с въздушна струя, провокиран от друго изобретение, което обаче издухвало мръсотията. Озадачен от идеята мръсотията просто да се премества от едно място на друго, Хюбърт Бут започва да разработва изобретението си. И така, инженерът, който по онова време проектирал мостове и виенски колела с диаметър 92 м! за увеселителни паркове, създава първата прахосмукачка, която има внушителни размери (така де, човекът си е падал по големи изобретения - обърнете внимание на диаметъра на виенското колело!) и е теглена от коне. Първоначално, за да работи, моторът се задвижва от бензин, а по-късно е заменен от електрически. Генераторът ѝ бил толкова шумен, че хората започнали да наричат прахосмукачката "Пухтящия Били".

Тъй като към онзи момент това не е уред, който всеки може да притежава, предприемчивият Хюбърт Бут и компанията му започват да предлагат почистване на домовете, което създава нов стандарт за чистота. Наемането на прахосмукачката пък става символ на статута в обществото сред по-заможните семейства. Дамите в аристократична Великобритания в началото на ХХ век организирали чаени партита в чест на прахосмукачката, канейки приятели да я видят в действие, докато наблюдавали как служителите на г-н Бут почистват килимите в къщата.

В България първите прахосмукачки се появяват през 60-те години на ХХ век. Слава богу, днес те са далеч по-достъпни, по-малки по размер, по-мощни и по-функционални. Пример, който обединява всички тези предимства, е безкабелната вертикална прахосмукачка за сухо почистване и активно измиване Philips AquaTrio Серия 9000. Нека пак повторя изречението: безкабелна!, вертикална!, прахосмукачка (и тук бих сложила удивителен знак) за сухо почистване! и активно измиване! Philips AquaTrio Серия 9000! Както виждате, заслужава поне 5 удивителни. Със сигурност Хюбърт Сесил Бут би оценил високо постиженията на Philips и подобренията, които съвремието налага в уреда. Пробвахте ли я вече? Ако не, добавете я в "wish листа" си за нови придобивки, а след това вижте съветът ми за почистване с допълнителна добавена стойност.

Снимкa: Ангел Юруков, Dir.bg

Представяте ли си съвременното чаено парти на домакини, които наблюдават как почистват дома им? Аз все още не съм опитвала услугата, при която поверявам поддръжката на дома си на някой друг. О, не, не, не ме разбирайте погрешно, сигурно това е чудесна възможност да спестите време и усилия, но аз обичам да го правя. Доста често чистенето е моят начин да отърся мислите си, дори да си почина. Е, освен ако не е във форсмажорни обстоятелства, като гости, които пристигат до минути, а следобедната закуска на детето се окаже разсипана и размазана на земята, съпътствана от любимото ми: "Не бях аз!" Справям се бързо, благодарение на система за едновременно сухо почистване и активно измиване на пода на AquaTrio Серия 9000 на Philips и се чудя - "А кой тогава е виновен?". Но, да преминем към същината на съвета. Съчетавам почистването и с нещо полезно (то почистването е полезно само по себе си, но още нещо) - лека тренировка.

Възхищавам се на всички хора, които ежедневно намират време и стимул да стигнат до залата за тренировка. Давам си сметка каква стройна организация и отдаденост изисква това. При мен желанието за хубаво тяло се разминава с желанието да посетя фитнеса. "Започвам от утре" е фразата, която просто не проработи при мен. Затова пък съм находчива. Така или иначе се налага да чистя ежедневно, което, както вече казах, за мен не е проблем - просто го съчетавам с тренировка в домашни условия.

Ето няколко примера как и вие да възприемете този полезен навик:

  1. Най-добрият вариант е тренировката да е след хранене. Ако се придържаме към тази максима, нивата на глюкоза в тялото се изравняват и тренировката е много по-ефективна. В тези случаи, почистването, свързано с физическа активност, може да е след закуска, обяд или вечеря, макар че понякога е трудно да намериш стимул с пълен стомах. Ако е след вечеря, няма проблем да пусна дори прахосмукачка, защото Philips AquaTrio Серия 9000 е далеч по-безшумна от "Пухтящия Били". Освен това...
  2. Докато почиствам пода, аз използвам предимно конфигурация за едновременно сухо почистване и активно измиване на пода, тъй като накрайникът AquaSpin ефективно премахва до 99,9% от бактериите (потвърдено от тестовете, направени с бактерии Staphylococcus aureus), правя пауза между всяка стая и клякам по 20 пъти. В моя случай, се получават сумарно 100 клека, които са достатъчни за деня.
  3. Докато почиствам прах и отново имам движение от стая в стая, не го правя ходейки, а залагам на напади. Понякога изглежда странно, но всъщност има ли значение? Ако почиствате прах на по-трудно достъпни места, може да използвате ръчната конфигурация на AquaTrio, която разполага с мини турбо четка, за косми от домашни любимци и тесен дълъг накрайник, за почистване в по-малки процепи.

Има много други варианти за упражнения в домашни условия, които може да потърсите в Интернет. И, както обичат да казват инфлуенсърите: "За още такива съвети - последвайте ме!"

Снимкa: Ангел Юруков, Dir.bg

Снимкa: Ангел Юруков, Dir.bg

Преди да започна ежедневната си тренировка, разбирайте ежедневното почистване, ето още няколко ключови предимства на Philips AquaTrio Серия 9000, които трябва да знаете:

  1. Избирайки я, се сдобивате с прахосмукачка, която съчетава три уреда в едно - за сухо почистване, комбинация от сухо почистване и активно измиване на пода и ръчна прахосмукачка. Между другото, на ръчната кофигурация и партньорът ви ще се зарадва много, защото е много подходяща за почистване на интериора на автомобила.
  2. 2 в 1 станцията, която съхранява прахосмукачката и придружаващите я аксесоари на едно място, същевременно осигурява възможност за автоматично самопочистване на микрофибърните четки в рамките на по-малко от 4 минути.
  3. Уредът разполага с усъвършенстван цифров LCD смарт дисплей, който предлага изчерпателна информация по време на и в края на процеса по почистване. С едно докосване на екрана, нивата на влага се регулират, за да се справи уредът с по-упорити замърсявания. Дисплеят проследява в реално време нивото на наличната батерия. Той предлага възможност за използване на цветно кодирани анимации и QR кодове за напътствия, стъпка по стъпка.
  4. По време на почистване с включено активно измиване, системата Aqua Diffusion веднага заключва мръсната вода в отделен контейнер. Благодарение на това, тя може да се изхвърли лесно, без да се налага да докосване на мръсната течност.

В допълнение към всички тези предимства, тази прахосмукачка ще ви помогне да спечелите състезанието по почистване. Да, и такова състезание съществува. Ако не ми вярвате, можете да потърсите в Интернет.. и след това да се възползвате от всички съвети, които ви споделих по-горе!

Снимкa: Ангел Юруков, Dir.bg

В материала е използвана информация от Инженер.bg