Защо едни жени успяват при съвсем скромни условия да накaрат гостите да се чувствуват добре, да си отидат по-късно, отколкото са мислили, и да кажат след това, че са прекарали великолепно, а други с повече възможности, не успяват? Тайната не е една, а хиляди.

Преди всичко, когато каните гости, постарайте се домът да има празничен вид. Това се постига с две неща - цветята и осветлението. Няма нужда от скъпи цветя, но подходящи и добре подредени. Осветете стаите добре, без да дразни много силната светлина. Самата вие бъдете готово поне 1/4 час преди определеното време, за да не ви свари неприготвена някой подранил гост. При първото позвъняване кажете си, че това е решаващият момент. Понекога от това, как ще посрещнете първия гост, зависи настроението на целата вечер. Ако успеете да създадете веднага оживено настроение, вторият от само себе си, ще бъде увлечен от него.

Не правете от собствената си личност център. Дайте възможност на гостите да блеснат, това е много по-важно за техното добро разположение. Интересувайте се от всички и не оставяйте разговора да заглъхва, или пък, един от поканените да държи нескончаеми речи. Сменяйте темата, щом забележите, че тя отекчава некои.

Но вашата тактичност на домакиня е подложена на изпит от разни малки случки. Как постъпвате тогава?

Ако некой невнимателен гост счупи чаша от вашия най-хубав сервиз, започвате ли да се ядосвате и да казвате, събирайки парчетата, че той ви е бил скъп спомен? Или веднага намирате една шега (най-баналната е, че счупеното носи щастие) и се стараете да разпръснете смущението на госта?

Ако некой започне с увлечение да разказва виц, който знаете отдавна, пресичате ли го, като казвате, че ви е известен? Или го изслушвате с интерес?

Ако некой от гостите ви е на диета и поради това, откаже да вземе от поднесеното, започвате ли високо да му изказвате съжаленията си и да разпитвате, докато обърнете вниманието на всички и така го смутите, или незабелязано се погрижвате за нещо, което не би му вредило?

*Запазен е оригиналният правопис на статията