Дневната в едно жилище е мястото, където се събира семейството. В нея то закусва, обядва, вечеря, гледа телевизия, забавлява се, почива си. Всички обитатели в жилището вечер обичат да си полегнат пред телевизора и да гледат хубав филм, спортно състезание или нещо друго. И какво ни е необходимо за това - удобен диван.

Какво трябва да знаем преди да закупим желания удобен диван?

 

снимка: Мебели Виденов

 • Първото нещо, което трябва да си изясним е с какво място в дневната разполагаме за дивана - къде ще го сложим и с какви размери ще бъде той.
 • Желателно е да сме наясно дали имаме възможност в помещението за единичен или двоен диван. Дали ни трябва ъглов диван, или имаме място само за канапе с табуретки или фотьойл?
 • Добре е да знаем дали ще използваме дивана само за седене и гледане на телевизия или и за спане.
 • Искаме ли диванът да се разтяга и да има допълнителна възможност за превръщането му в спалня?
 • Желаем ли диванът да има допълнителни елементи като ракла, подлакътници, сменяеми калъфки и други на пръв поглед дребни аксесоари, но много полезни и функционални във времето?
 • снимка: Мебели Виденов

След като сме уточнили нашите първоначални изисквания, свързани с нуждата ни от закупуване на диван, можем да посетим мебелния магазин и да разгледаме огромното разнообразие от дивани, канапета, фотьойли и табуретки, които могат да намерят място в дневната ни.

Как да изберем подходящия за нас диван?

 • Ако сме се спрели на обикновен единичен диван или просто казано канапе за сядане, изборът ни ще бъде сведен до размера на дивана, материята и пълнежът, от която е направен той. Трябва да знаем, че има различни видове канапета. Има такива с подлакътници, има и такива без подлакътници. Някои имат специален механизъм, който позволява канапето да се превърне в спалня. Някои нямат такъв механизъм. Към някои канапета може да има възглавници, които да са част от него, други нямат такива. Някои канапета може да имат ракла, други не. Всичко зависи от вашите нужди и предпочитания.

снимка: Мебели Виденов

 • Ако имаме място в дневната за ъглов диван ще е необходимо да обърнем внимание на повече детайли. При избора на този вид диван от значение отново е дали ще го използваме само за сядане, за лягане или ще се използва и като спалня ежедневно. Ако диванът се използва и като спалня всеки ден трябва да се обърне внимание на разтегателния механизъм. Той трябва да бъде здрав и устойчив във времето. Има различни механизми за преобразуване на дивана в легло. Някои ъглови дивани имат функцията - изтеглящ се подматрак. Когато сте в мебелния магазин изпробвайте начините за трансформиране на дивана в легло. Сгънете и разгънете механизма за преобразуване - той трябва да се движи лесно, без използването на много усилия.

снимка: Мебели Виденов

Предимствата на повечето модели ъглови дивани са в това, че едната му част представлява голяма лежанка, а другата част се използва и като единично легло, а след преобразуване и в спалня. Това прави ъгловите дивани многофункционални и предпочитани от клиентите.

 • Възглавниците на дивана, като допълнителен аксесоар са почти задължителни, защото освен, че допълват дизайна на самия диван са и практично допълнение към него.
 • Не на последно място е изборът на материя и тапицерията на дивана. Ако не използваме дивана и за спалня можем да изберем той да бъде направен от кожа. Тя се почиства лесно и е удобна за поддръжка. Ако използваме дивана често, включително и за спане, по-добре е да изберем някаква не спарваща текстилна материя. За подходяща тапицерия трябва да помислите и ако имате домашни любимци. Препоръчително е тя да бъде устойчива на износване. Материи като изкуствен велур и дебела памучна тапицерия са подходящи за тази цел. 

снимка: Мебели Виденов

 • Цветът на дивана също е от значение. Най-често се чудим дали той да е светъл или тъмен. В миналото се считаше, че светлите цветове се замърсяват повече, а тъмните издържат по-дълго време, но в днешно време всяка материя и цвят се почистват лесно с професионални почистващи препарати. Изборът на цвят и форма на дивана е такъв, какъвто е вашето усещане за спокойствие и приятна почивка.

снимка: Мебели Виденов

 • Да не забравяме, че все пак основната функция на дивана е той да бъде удобен, за да можем пълноценно да си почиваме, когато седнем на него. Преди да закупите мечтания диван, седнете на него и се отпуснете. Ако почувствате меко потъване и имате усещане за комфорт и блаженство, то вие сте почти на финала на избора на желания от вас диван. Когато станете от него, мястото, на което сте седели трябва да заеме първоначалния си вид. Съвременните дивани са произведени така, че да повтарят контурите на човешкото тяло, т. е. те са с ортопедични свойства, които да доставят максимален комфорт на седящите. Това се постига благодарение на качествените вътрешни пълнежи, използвани при производството.

Ако нямате достатъчно място в дневната за голям многофункционален диван винаги можете да закупите едно канапе и към него да добавите фотьойли и табуретки като допълнение към дивана. По този начин също ще си осигурите желания комфорт.

снимка: Мебели Виденов

снимка: Мебели Виденов

Диванът не е мебел, която се сменя често, затова към неговия избор трябва да подходим внимателно и отговорно. Всички детайли са от значение, за да бъде той функционален, удобен и да се вписва в цялостния интериор на жилището. Ако имаме и най-малкото съмнение за избрания диван, консултантите от "Мебели Виденов" ще са близо до вас и ще спомогнат за правилния избор на най-удобния и красив диван за вас.