Преди да изберете най-добрите цветове за спалното бельо, е добре да съобразите какъв стил предпочитате. Ако го подбирате според цвета му, може да се окаже, че притежавате спален комплект, който не е синхронизиран с интериора на дома ви.

Повечето чаршафи и покривала за легло имат уникални цветови схеми, които също биха паснали на стила на дома ви. Как да изберете спално бельо, което едновременно да отговаря на интериора на дома ви и да е с цвят, който ви допада, показваме в следващите редове.

Вдъхновение с план

Ако сте сред хората, които обичат всичко да върви по план, включително и креативността ви, то създаването на т. нар. "mood board" (табло за вдъхновение) със сигурност ще ви бъде от полза.

Таблото за вдъхновение може да бъде направено, като съберете предпочитаните от вас цветни мостри и ги прикрепите към корково табло, дъска или пък просто лист кадастрон. Ако сте фенове на дигиталния свят, можете да създадете такова табло и на компютъра си. След като вашия табло е готово, ще имате по-ясна представа за цвета на спалното бельо, който ще закупите.

Едноцветно или шарено спално бельо?

 

Снимка: Виденов

Едноцветното спално бельо може да бъде елегантно и семпло, и същевременно може да придаде на всяка спалня по-модерен облик. Плътните цветове могат да допринесат за създаването на по-релаксиращо, подобно на дзен пространство, което е чудесно за почивка след дълъг ден.

  • Тайната за създаване на уютно пространство при наличие на спално бельо в един цвят е работата с монохромна цветова схема. Изберете основния цвят, след което го наслоете с по-светли и по-тъмни нюанси от същия. По този начин спалното бельо няма да изглежда скучно или неглижирано.
  • Спалното бельо с принтове също има своите предимства. Ако искате да вземете акцентни цветове от стаята, спалното бельо с шарки ви дава гъвкавостта да изложите на показ малки дози от този цвят, без стаята да изглежда кичозна. Традиционните и романтични стилове спално бельо включват флорални шарки, в които могат да присъстват цветове от цялата стая. Шареното спално бельо може да "остарее" по-бързо от едноцветното. Затова е добре да помислите дали да не използвате само един шарен елемент, който да служи като малък акцент. По този начин ще можете да промените облика на стаята по всяко време, без да сменяте целия комплект. Можете също така да изберете произволен цвят от модела на спалното си бельо, който да се съчетае с цвета на стената на вашата спалня.

Обърнете специално внимание на материите

Подходящата тъкан за спално бельо може да допълни стила на вашата спалня или да го провали. След като сте избрали дали то ще е едноцветно, или шарено, е хубаво добре да обмислите и типа плат, който ще предпочетете.

  • Тъканите с блясък (напр. сатен) създават усещане за повече елегантност, за разлика от обикновения памук или други матови материи. Сатенът има способността да озарява тъмната спалня и да създадат по-бляскава атмосфера.
  • Кадифето пък е разкошен избор за по-светла и просторна стая.
  • Едноцветните текстурирани тъкани служат като идеална основа за модерни аксесоари и акценти.

Синхрон или екстравагантност?

Снимка: Виденов

Изборът на пълен спален комплект с идеално съчетани елементи е красив и лесен начин да "оборудвате" леглото си. Спалните комплекти са създадени, за да им предадат идеално хармоничен вид. Въпреки че те са умишлено съчетани, компонентите на спалното бельо са разнообразни, за да има повече визуален интерес и динамичност.

Ако пък предварително съчетаният комплект спално бельо все още е твърде "идеален" избор за вас, алтернативата е да създадете свой собствен комплект. Тайната за сглобяването му не е сложна. Просто е хубаво да използвате един или два обединяващи цвята в целия комплект. Например, ако покривалото ви за е на райета, то завивката може да е на цветя, но само ако и двата елемента споделят едни и същи обединяващи цветове. Така ще можете да създадете интересен и забавен, но и хармоничен облик на помещението.

Не забравяйте за декорациите

Снимка: Виденов

Може и да ви се струва прекалено сложно занимание да премахвате купчината декоративни възглавници от леглото си всяка вечер, но все пак можете да добавите акценти и аксесоари, които да служат като обединител на всичките елементи от декора и спалното бельо.

Декоративните възглавнички, луксозна статуетка или пък красива фотография или картина могат да пренесат интериора на спалнята на следващо ниво. Тайната е да изберете един цвят от вашето спално бельо и да го подчертаете по различен начин, пасващ на вашия личен стил.

След като споделихме на какво да обръщате внимание, когато избирате спално бельо, остава да ви кажем и къде да откриете идеалното за вас такова. Мебели Виденов предлагат огромна палитра от различни цветове, шарки и нюанси спално бельо. Във физическите им и онлайн магазини ще намерите пълния каталог спално бельо и декоративни елементи за вашата мечтана спалня.


Материалът е предоставен от Мебели Виденов.