Замисляли ли сте се, че качвайки се по стълбите вместо да използвате асансьора не само повишавате тонуса си, но и пестите вредни емисии? А когато вземете платнената си торбa от дома и откажете найлоновата в магазина, спестявате средно 400 години разграждане на пластмаса? Ако си помислите за всяка една малка дейност в ежедневието, ще откриете колко неща всъщност правите дори несъзнателно в полза на природата!

Някои твърдят, че е скъпо

През юни и юли 2021 г. множество организации, сред които Inter IKEA Group и GlobeScan, проведоха мащабно проучване сред повече от 30 000 човека в над 31 държави по света. Целта? Да се провери какви са нагласите от гледна точка на устойчивия начин на живот. Резултатите, както може би се досещате, са 60 на 40 в полза на тези, които искат да помогнат на природата. Но когато стане въпрос за конкретни действия, цифрите се обръщат. Причината е, че 46% от хората възприемат цените като високи и пречка за по-здравословен и по-устойчив начин на живот. Но наистина ли е толкова скъпо?

Снимка: ИКЕА

Дали е скъпо да повървим пеш до кварталния магазин, вместо да запалим колата? А скъпо ли е да донесем своята чаша кафе от дома, вместо да купуваме по път към офиса?

Или да изхвърляме боклука си разделно? За една обикновена платнена торбичка плащаме еднократно, а за найлонова - на всяко пазаруване поне по 10 стотинки. Размишлявайки по темата стигаме до извода, че не е скъпо. Не е и трудно.

Бъди част от промяната

Снимка: ИКЕА

За да потвърди тази теза, ИКЕА България стартира кампания "ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот" и призовава всички да споделят своите малки идеи и хитрини, благодарение на които създават позитивната промяна за средата, в която живеем. Кампанията цели да докаже на потребителите, че с лесни всекидневни стъпки може да се постигне голямата промяна. Как ще се случи това?

Кампанията ще се реализира изцяло онлайн, в социалните мрежи и сайта на ИКЕА. Ще протече на три етапа. Всеки месец ще има своята тема, в която потребителите следва да споделят своите еко идеи чрез пост със снимка или видео и хаштаг #ИКЕАЕкоСъвет в Инстаграм или Фейсбук. Специално избрано жури ще отличава по 5 победители на месец, спрямо функционалността и приложимостта на идеите, които ще получат награди. А в края на кампанията, ще бъде излъчен големият победител, който ще отнесе със себе си специалната награда.

Снимка: ИКЕА

Защо да участваш?

Защото са нужни малки стъпки, които да задвижат позитивната промяна. И защото ти, аз и дори баба Стефка от съседния вход, с примера си, можем да докажем поне на един човек, че има смисъл, че не е скъпо и че дори може да бъде забавно и интересно.

Затова, споделяйте идеите, добавяйте хаштага и бъдете част от нещо голямо. За да сме част от промяната. Заедно.

Снимка: ИКЕА


Материалът е подготвен със съдействието на ИКЕА.