Днес дните са белязани от изключителен интензитет. Това е векът на високите обороти - бързата храна, бързите срещи, бързи пари и т.н. Търпението, като че ли, все повече избледнява, отстъпвайки пред модата на скорострелното - коли, интернет и какво ли още не. Но за някой неща все още се изисква постоянство и упоритост, като постигането на добра физическа форма.

И макар тренировъчната залата да е най-доброто място за упражнения, в което човек лесно може да се вдъхнови от мотивацията на останалите посетители, факт е, че заради напрегнатото ежедневие не всеки има необходимото време да посещава редовно фитнеса.

Това обаче далеч не означава, че трябва да се откажете. Хората са казали, че когато има желание, винаги има и начин. Можете без проблем да поддържате фигура и у дома. Ето и някои идеи за уредите, които да си набавите.

Степер

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е един изключително практична машина, която не заема почти никакво място и можете спокойно да го приберете почти навсякъде в жилището си. Но макар компактния си размер, степерът изобщо не е за подценяване, когато стане въпрос за ползата от него. Както подсказва името му, той имитира качването или слизането по стъпала, което е едно от най-добрите упражнения за сваляне на килограми. С негова помощ лесно укрепвате седалищните мускули, бедрата и прасците. Това е чудесен избор и за хората с проблеми в ставите, тъй като той не ги натоварва. Освен че помага за редуциране на теглото, тренировката на степера понижава нивата на холестерол в кръвта и кръвното налягане.

Въртящ се диск

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е един невероятен уред, с помощта на който можете да постигнете перфектен плосък корем, защото с него тренирате косите коремни мускули. Освен това дискът подобрява цялостната координация и баланс на тялото, спомага за тънка талия, а чрез употребата му също така работите над долната част на гърба и прасците. Ако си вземете такъв, който е снабден с въжета, ще можете да натоварвате и торса си. Предимствата на тази принадлежност са много: по-малка е от степера и дори безпроблемно ще влезе в куфара ви, ако се наложи да пътувате някъде, отделно не изисква поддръжка и е подходяща както за напреднали, така и за начинаещи.

Кростренажор

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако у дома разполагате с място само за един уред, но не знаете кой да бъде той, спрете да се чудите. Най-доброто решение, което можете да вземете, е да си купите кростренажор. Движенията, които ще правите на него, имитират спорта ски бягане, което означава, че работите над всички големи мускулни групи. Освен че предоставя страхотна кардио тренировка, която укрепва сърдечно-съдовата система, той противодейства на стреса и помага да "изпуснете парата". А докато се освобождавате от натрупаното напрежение, тренирате седалищните мускули, бедрата, гърба, раменете и ръцете си едновременно, без да натоварвате ставите. Ефектът е по-добър от този на велоергометъра и бягащата пътека.

Дъмбели

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това са най-използваните уреди, с които се оформят бицепси, трицепси, рамене и гърди. Лесно можете да регулирате натоварването, като добавяте или премахвате тежестите им, според нуждите си. Тренировката с тях не само развива мускулите, гори калории и подобрява силовата издръжливост, но и повишава сърдечната честота, като намалява риска от сърдечни заболявания.

Комбинирана лежанка

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е сред най-мултифункционалните принадлежности, с която ще можете да тренирате горната част на тялото си, особено ако го комбинирате с дъмбели или щанга. С негова помощ ще имате възможност да работите не само върху коремната си преса, но също така ще можете да правите упражнения за гърди, рамене и гръб.