Съвременният, дигитализиран начин на живот, често ни отдалечава от същността ни да живеем в хармония с природата. Но сега, когато повече от всякога Земята се нуждае от нашата помощ, ние отговорно, с разум и вдъхновяващи идеи можем да бъдем полезни за нея. Но и не само - бихме могли да мотивираме други хора да поемат по устойчивия път с малки стъпки, които в крайна сметка оказват голямо значение.

Разказахме ви за инициативата на ИКЕА България, която популяризира екосъобразния начин на живот, който е достъпен за всеки. Призивът се оказа наистина заразителен и в трите етапа - "Градина", "Кухня", "Дом".

В кампанията "ЕКО СЪВЕТ за по-добър живот" се включиха изключително вдъхновяващи участници с великолепни идеи, чрез които доказаха, че можем с малко усилия да водим по-устойчив начин на живот, от който да спечелим както ние, така и природата. Представихме идеите на еко съветниците по време на инициативата, за да може всеки да намери своята мотивация. Защото "По-добър живот. Заедно." се създава именно така.

Снимка: ИКЕА

Всеки от финалистите в различните етапи на кампанията спечели не просто тематичен подарък, но и предаде нататък устойчивата си идея чрез популяризирането ѝ в специалната страница на сайта на ИКЕА България, която събира все повече и все по-оригинални еко решения. Една дама обаче се превърна в големия победител на кампанията.

Снимка: ИКЕА

Катя Георгиева ни показа интересни хитрини за това как да съхранява продуктите за по-дълго време, така че те да бъдат свежи като току-що закупени или откъснати от градината. От нея например разбрахме, че отвореното доматено пюре или някакъв вид паста (от чушки например или песто), което е останало след готвене, може да бъде съхранявано в хладилник като на повърхността му се постави тънък слой мазнина. Тя не пропуска въздух и няма да се развие мухъл. Може да използвате зехтин или олио, споделя в поста си големият победител и разкрива още начини за съхранение на продукти.

Катя е наистина мовиращ еко съветник. Но и идеите на останалите посланици от последния етап на инициативата са много ценни. Откриваме завесата за някои от тях.

Един от вдъхновителите е открил начин да използва не само багрите на есенните листа, но и да пренесе аромата на най-цветния сезон в дома си, така че да го зареди с позитивна енергия и несравним уют... с фондю ароматизатор. "В него слагам малко вода, а отдолу се палят малки свещи и добавям есенни подправки... Може да сложите каквото обичате, съчетанията са много! А в къщи ухае на топлина, уют, сплотеност и любов!" споделя за прекрасната си идея дамата.

Снимка: ИКЕА

Ако тази идея не ви е "светнала лампата" какво още можете да направите от непотребни вещи, то младежите от Green Dulovo категорично ще ви дадат възможност чрез "ЕСО-номията на баба" - наръчник за това как да намалим отпадъците, които генерираме в домакинствата ни.

Снимка: ИКЕА

Но когато есента ни дава възможност да прекараме толкова омиротворяващи, уютни часове у дома, защо да не се погрижим и за себе си? Точно такава идея ни дава четвъртият еко посланик , който представя интересни домашни рецепти за подхранващ гел за коса от ленено семе и лосион за тяло от кокосово, бадемово масло, както и такова от шеа за удоволствие и настроение. Едва ли има по-релаксиращо изживяване от това да дарите тялото си с толкова нежна грижа.

Снимка: ИКЕА

Тялото е нашият храм, но домът ни е онова място, в което то се чувства най-пълноценно. Петият вдъхновител ни дава идея как да превърнем личното си пространство в есенна приказка като използваме стари дрехи. Концепцията е наистина добра и чрез нея можете да развихрите въображението си.

 

Снимка: ИКЕА

Креативната идея е само началото, но ако я превърнете в действие - печелите не само удовлетворение, но и помагате на останалите да повярват и да опитат.

Предавайте своите устойчиви идеи нататък и бъдете еко посланик всеки ден. Защото си заслужава!