Казват, че домът на човек е неговата крепост - онова сигурно място, възприемано като убежище, в чиито предели той се чувства спокоен. Познатата и уютна обстановка действително умее да въздейства на неговия обитател, вдъхвайки му вярата, че неприятните преживявания, съпровождащи реалността, остават заключени отвън - пред входната врата, неспособни да преминат нейния праг. Но независимо от увереността, която поражда жилището, то също крие някои рискове. Затова е наложително да се вземат определени мерки, посредством които да запази статута си на безопасна територия както за нас самите, така и за всички останали членове на семейството, които живеят в него.

Днес, когато целият свят е обхванат от безпокойство, предизвикано от естеството на настоящата ситуация, повече от всякога е необходимо да положим грижи за своето здраве като обърнем сериозно внимание на методите, с които да се предпазим от евентуална зараза.

И тъй като напоследък прекарваме все повече време стоейки си вкъщи, един от установените начини за това, освен, разбира се, социалната дистанция, е поддържането на добрата хигиена в помещенията на нашия дом. За да ги превърнем в здравословна среда обаче трябва не само да ги почистим, но и да ги дезинфекцираме, осигурявайки си така нужната защита от микроби и вируси.

Много хора считат термините "почистване" и "дезинфекция" за синоними, но всъщност те далеч не означават едно и също нещо, а между тях има голяма разлика, с която е добре всеки да бъде наясно. Важно е да се отбележи, че за да бъде начинанието напълно ефективно, е наложително човек да приложи и двете процедури.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Къде се крие разликата между двете понятия?

Почистването е процесът, в който се отстранява видимата мръсотия от различните повърхности или предмети - като мазни петна, прах, остатъци от храна, мухъл, гъбички и т.н. Но въпреки това той не убива бактериите, а единствено намалява техния брой, независимо дали включва употребата на сапун или друго почистващо средство. Предвид трябва да се вземе и факта, че помощните инструменти за неговата цел (гъби, кърпи, парцали и др.) просто пренасят микробите от една повърхност върху друга. Повечето домакинства правят грешката да прекъснат процеса, когато постигнат визуална чистота, но истината е, че това изобщо не е достатъчно, защото микроорганизмите и вирусите не са премахнати.

Дезинфекцията на пръв поглед изглежда съвсем сходна с първото действие, но изисква използването на химикали, които елиминират голям процент от микробите и патогените по почистените вече повърхности, предотвратявайки тяхното размножаване. Това се дължи на способността на антибактериалните препарати да разграждат клетъчната стена на бактериите, като значително намаляват опасността от инфекция. За по-добра превенция от вируси и бактерии, използвайте дезинфектант на основата на хлор. Не напразно този химичен елемент е известен като убиец на микробите, предпазващ ни от редица болести, който още от края на 19 век е най-разпространеното и използвано средство за дезинфекция.

Колко често да дезинфекцираме?

Едва ли на много хора им се занимава с основно почистване на цялата къща. В случая добрата новина е, че това изобщо не е необходимо, тъй като според експертите от Международния научен форум за домашна хигиена радикалното седмично чистене има минимален ефект. Затова те препоръчват да се съсредоточим върху ежедневното дезинфекциране на често докосваните повърхности, които представляват най-голямата заплаха в нашето жилище.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сред тях попадат:

- Дръжките на врати, кухненски уреди, шкафове и гардероби
- Кранчетата на мивките
- Трапезните и холни маси
- Кухненските плотове
- Дистанционните управления за телевизори, климатици и т.н.
- Тоалетните чинии
- Телефоните, таблетите и клавиатурите на компютрите

Поне веднъж седмично обаче е необходимо да се пере спалното бельо, наред с хавлиите и кърпите за лице и ръце.

*Материалът съдържа продуктово позициониране.