Понякога не осъзнаваме, че някои неща, които държим близо до нас, пречат на качествения сън. Специалистите препоръчват да направим всичко възможно да спим добре и да се отървем от всичко, което би ни попречило:

1. Мобилен телефон

iStock by Getty Images

Обикновено зареждаме смартфоните си на нощното шкафче в спалнята, но това е вредно за здравето ни. Постоянните нотификации, които получаваме в социалните мрежи и синята светлина пречат на качествения сън. Според проучване, проведено от правителството на САЩ, има доказателства, че радиацията от мобилните телефони причинява рак, по-специално рак на сърдечната тъкан. Дори тази теория да не е доказана на 100%, няма да ни навреди ако държим мобилните си телефони далеч от нас поне през нощта.

2. Телевизор

iStock by Getty Images

Подобно на мобилните телефони, наличието на телевизор в спалнята ви е просто още едно разсейване, което пречи на пълноценния сън. Един от основните проблеми при гледането на телевизия преди лягане, е изкушението да останете до късно, за да разберете какво ще се случи след това. Телевизорите също излъчват синя светлина, която може да наруши обичайния ви цикъл на сън.

3. Храна

iStock by Getty Images

Храненето в леглото не е никак полезно. Освен че ще го замърсите, да се храните, гледайки телевизия, често води до преяждане или преалено бързо хранене и лошо храносмилане.

4. Вашето работно бюро

iStock by Getty Images

Ако имате възможност бюрото ви да бъде на място, различно от спалнята, не се колебайте да го преместите. Не е хубаво мястото за почивка да се свързва с мястото за работа. Спалнята трябва да бъде вашето кътче за релакс и уединение.

5. Домашни любимци

iStock by Getty Images

Домашните любим могат да ви донесат микроби, бълхи и други зарази. Ако редовно подстригвате кучето си и го обезпаразитявате, може да намалите този риск. Друг потенциален риск е, че вашият домашен любимец може да ви събужда и да нарушава съня ви. Добра алтернатива е да си има собствено легло дори и в същата стая.

 Останалите 5 неща вижте ТУК