Когато става дума за почистване и дезинфекция на банята и тоалетната у дома, много хора предпочитат да оставят това винаги за последно, отлагат докато могат и никак не изгарят от желание да сложат гумените ръкавици и да пристъпят към решителна атака. Разбира се, съществуват и онази (не чак толкова голяма) група от последователи на Моника (от "Приятели") и на героя от друг един сериал - Монк, които дават мило и драго само и само да се заемат с почистване и убиване на микроби всеки ден.

От които и да сте вие, вече сигурно много добре сте разбрали колко важно е да се дезинфекцират най-често докосваните повърхности на обществени места и у дома, за да се прекъсне веригата на разпространението на вирусите. Другите два безотказни начина са спазването на социална дистанция и поддържането на безупречна лична хигиена.

Но сега - към банята и тоалетната. Как и колко често да ги почистваме и дезинфекцираме?

На въпроса колко често, отговаряме веднага: всеки ден и не, не е прекалено. Това е най-ефикасният метод за дезинфекция. Да си мислим, че седмичното основно почистване на банята и тоалетната е достатъчно, е мит. Ежедневната хигиенизация на тези помещения е много по-ефективна и гарантира спирането на микробите. Дезинфекцията е наложителна дори по няколко пъти на ден.

Що се отнася до това как да почистваме и дезинфекцираме банята и тоалетната у дома, има бърза и лесна рецепта, която ще ви спести време и ще ви осигури чистота и дезинфекция на най-високо ниво.

Препарати

За по-добра превенция от вируси и бактерии, използвайте дезинфектант на основата на хлор.

Предпазване на кожата

Когато чистите периодично със силни препарати, мислете и за своята безопасност. Винаги използвайте ръкавици, които да предпазват кожата ви.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Последователност

Започнете от повърхностите, които докосвате най-често - рафтовете, върху които стоят четките и пастите за зъби, огледалото, мивката в банята, батерията, душа. Натъркайте ги с подходящ препарат с помощта на гъба, оставете препарата да подейства няколко минути, след което изплакнете с гореща вода. Приложете същото упражнение с душ кабината или ваната, ако разполагате с такива.

Полезен съвет: Ако имате душ кабина в банята, най-добре е да я почиствате със стъклочистачка. Минаването на страните ѝ с този уред след всяко ползване ще направи поддържането ѝ в идеален вид много по-лесно. За най-добри резултати просто дръжте стъклочистачката на закачалка до самата душ кабина и така няма да забравяте да я използвате всеки ден.

Накрая дезинфекцирайте с препарат, гъба и гореща вода и самата тоалетна. След нанасяне на препарата, оставете го да подейства няколко минути, за да убие всички вируси и бактерии. Важно е да не забравяте да обърнете внимание на всяка част от тоалетната, както и на кошчето за боклук (за предпочитане е то да е с капак), стойката за тоалетна хартия и дори четката за тоалетната, която също има нужда да бъде дезинфекцирана ежедневно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Полиране

След почистването с дезинфекциращ прeпарат полирайте повърхностите с кърпа или специален микрофибърен парцал, като започнете от първоначално изчистените повърхности - поставките за четки и пасти за зъби, контейнера за течен сапун, огледалото, батерията на мивката, самата мивка, душа и т.н.

Полирайки тези повърхности, вие осигурявате двойна защита за вашата баня и тоалетна - веднъж от микробите, за които става все по-трудно да се задържат и втори път от водните капки, които оставят онези неприятни бели следи по батерията на мивката, душа и плочките.

Поне сутрин и вечер почиствайте с дезинфектант и кърпа дръжките на вратата на банята и тоалетната вкъщи или поне след като се приберете, ако сте излизали навън.

Още полезни съвети за почистване и дезинфекция на банята и тоалетната:

Всяка сутрин и всяка вечер дезинфекцирайте мивката с подходящ препарат.

Изхвърляйте боклука от банята и тоалетната всеки ден.

Веднъж на седмица или най-много на две седмици изпирайте постелката за баня. И я сменете веднага, щом забележите захабяване по нея.

Използвайте течен сапун за ръце, вместо сапун, който да държите в сапунерка.

Дезинфекцирайте ежедневно, така наистина ще стопирате разпространението на вируси и бактерии във вашата баня и няма да се наложи да се борите с трайно настанили се замърсявания.

Използвайте дезинфектант на основата на хлор - той наистина е най-доброто средство за чистота и превенция срещу вируси и бактерии.

*Материалът съдържа продуктово позициониране.