Той влияе на настроението ни, външния вид и като цяло на правилното ни функциониране. Поради тази причина, добрият сън е изключително важен за всеки човек. Затова трябва да подходим много внимателно при избора на матрак.

На пазара се появяват все по-нови и различни видове матраци и потребителите често остават да се чудят кой тип би бил най-добрият избор.

Модели матраци

Според E-sleep.bg съществуват няколко основни материала, които се използват за производството на матраци. Обикновено различните производители ги комбинират по различен начин. Основно еднолицевите и двулицевите матраци се делят на:

  • Матраци с пружина - много пружини, свързани помежду си. Те имат свойството да бъдат много подвижни. Тези модели обикновено са на най-достъпни цени;
  • Латексови матраци - те са доста еластични. Естественият латекс има антимикробно действие и е устойчив на мухъл;
  • Хибриди - те са комбинация от различни слоеве. Структурата им може да бъде съвкупност от пружини и различни видове пяна;
  • Мемори матраци - имат полиуретаново ядро. Изработени са от специален термочувствителен материал.

Снимки: E-sleep

Матраци с мемори пяна

Според експертите, матраците с мемори пяна са най-удобният и комфортен избор. Те определено, са по-високо оценени от потребителите, отколкото останалите видове матраци. Особено подходящи са за хора, страдащи от болки в гърба. Характерно при тях е, че при натиск, те се приспособяват към формата на тялото. При спиране на натиска, постепенно възвръщат формата си. Освен това са хипоалергенни и задържат по-малко акари. Съответно, мемори матраците са чудесен избор за хора, страдащи от алергии. Подходящи са за използване върху подматрачна рамка и твърда основа.

Матраците с мемори пяна, от своя страна се делят на няколко вида: традиционни, с гел или на растителна основа.

  1. Традиционен матрак с мемори пяна. Този вид се използва от няколко десетилетия. Материалът, от който се изработват се нарича вискоеластик. Традиционният матрак няма някакви драстични изменения от неговото първоначално разработване. Времето, при което възвръщат първоначалната си форма е от 45 до 60 секунди. Специфичното усещане от мемори пяната осигурява перфектна средна степен на твърдост. Дебелината им варира между 20 и 30 см.
  2. Мемори матрак с гел. Матраците от този вид са от скоро на пазара. Съставът им обикновено е комбинация от гел и традиционна мемори пяна. Гелът може да се влива през матрака или в някои случаи, може да е добавка в някой от слоевете на матрака. Пълнежът с гел се среща по-често при възглавници. Производителите на този тип матраци твърдят, че количеството на задържаната топлина е по-малко, отколкото при традиционните. По този начин спящият може да се наслади на съня си без да чувства прекалена топлина. При тях времето за възвръщане е от 30 до 45 секунди, което ги прави малко по-бързи от обикновените. Дебелината им е между 20 и 25 см.
  3. Матрак с мемори пяна на растителна основа. Растителната мемори пяна е разработена на основата на екологичен материал, респектиращ околната среда. Тези матраци се отличават с много по-голяма клетъчна структура, която осигурява по-добро "дишане", хигиена и дълготрайност. Твърди се, че отделят по-малко топлина, отколкото тези с гел. Това се дължи на структурата им на температурно неутралните свойства на този тип пяна. Времето им за възстановяване е 5 - 8 секунди. Обикновена дебелината им е около 20 см.

Снимки: E-sleep

Как да изберем подходящия за нас матрак?

Има много и различни фактори, които трябва да вземете предвид, когато се опитвате да създадете перфектната среда за сън. Някои особености, на които е добре да обърнете внимание са:

  • Комфорт. Това е може би на-важният критерий при избора на матрак. Все пак ще прекарвате времето си за почивка там. Помислете върху това дали се чувствате по-добре като спите на твърд матрак или на по-мек. Изберете го спрямо вашите предпочитания;
  • Състав. Помислете върху позата, в която обичате да спите. Например, ако предпочитате да сте обърнати на една страна, по-добре да се спрете на мемори матрак. Съобразете се и с това, колко материалите са среда за развитие на бактерии.
  • Цена. Много важно е да решите каква сума сте склонни да инвестирате в тази покупка. Разбира се, няма как да си купите страхотен матрак на много ниска цена. Ако искате нещо качествено и удобно, ще се наложи да похарчите малко повече пари. Хубавото е, че купуването на матрак е дългосрочна инвестиция и няма да се налага да го сменяте често.

И все пак, имайте предвид, че вашият собствен вкус и личните ви предпочитания, ще ви насочат най-добре към правилния избор на матрак.