Да набереш домати от градината на баба и след това тя да приготви доматена супа по своя рецепта - това е пример за устойчивите български традиции, които са се запазили във времето. Всеки един от нас крие в съкровищницата от детски спомени уханието на бабината градина - с автентични земеделски продукти, чиито аромат и вкус се променят през годините. Някои от причините се крият в използването на изкуствени торове или желанието за добив на количество за сметка на качество.

В забързаното ежедневие често се случва да не разполагаме с достатъчно време да подбираме внимателно зеленчуците на нашата трапеза. Точно тогава си спомняме за градината на село, където земеделските продукти са запазили своя автентичен вкус. Всеки би се съгласил с това, че няма нищо по-хубаво от това домашната градина да е на една ръка разстояние и да приготвяме вечерята с пресни продукти.

Социалната изолация подтикна много хора да се завърнат към родните традиции и да потърсят уюта на къщата извън големите градове. За хората, които имат градина, мисията да продължат традицията с отглеждането на ароматни и вкусни зеленчуци е само въпрос на желание. На тези, които обаче разполагат само с терасата на градския си апартамент, идеята за домашна зеленчукова градина им се струва невъзможна.

Ако ви липсват доматите на баба - с малко желание и труд, домашната зеленчукова градина в големия град е напълно постижима цел.

Снимка: iStock by Getty Images

Съвети за отглеждане на зеленчукова градина в градски условия

Ако сте решили да отгледате собствена продукция на балкона, трябва да се сдобиете със следните неща:

  • саксии или други контейнери за садене
  • пръст
  • семена или разсад
  • и на последно място, но не по важност - желание и време

Ето и някои лесни съвети, които да следвате при създаване на зеленчукова градина в градски условия:

Не оставяйте почвата да изсъхне - това се случва лесно при жегите. Трябва постоянно да има влага в корените, а повърхността да не става твърда и суха.

Снимка: iStock by Getty Images

Защитете растението от пряко и много силно слънце. То може да изгори листата, което би повлияло и на продукцията.

Не прекалявайте с торовете. Подберете ги правилно с помощта на специалисти.

Не карайте растенията да се състезават за място. Две коренчета в една саксия ще имат обратен ефект - не само няма да удвоите продукцията, но може да я загубите изцяло. Дайте им пространство.

Какво да посадите

Най-подходящи за отглеждане в саксии на терасата са: домати, чушки, патладжан, зелен лук и чесън, спанак, тиквички, репички, марули и разбира се подправки.

Снимка: iStock by Getty Images

Патладжаните и доматите е добре да поставите на място, което да е осветено поне по 6 часа дневно. Спанакът пък може да се отглежда и на североизточен балкон. Когато е посят по-късно, се налага да се предпазва от горещините и съответно грижата за поддържане на постоянно влажна почва е особено важна. Марулята пък расте бързо, поради което имате възможност да си откъснете готова салатка няколко пъти в годината. Тя обича прохладата.

freeimages.com

Краставиците имат нужда от подхранване и напояване. Отглеждайте ги в средни до големи саксии, в зависимост от сорта и на слънчево място, и след няколко месеца ще имате хрупкави краставици готови за хапване.

Ако въпреки всичко, не успеете да се справите с домашното отглеждане на зеленчуци, МЕТРО България предлага на своите потребители плодове и зеленчуци, доставени директно от родни земеделци в рамките на програмата "Отгледано с грижа в България".

Автентичните български земеделски продукти от полето до трапезата

През 2017-та година екипът на магазините МЕТРО даде начало на програмата си "Отгледано с грижа в България", с която скъси пътя на автентичните български земеделски продукти от полето до чинията и осигури на своите клиенти винаги пресни плодове и зеленчуци, отгледани от български фермери.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес домати, краставици, лук, чушки, зеле, боб и много други зеленчуци от автентични български сортове се доставят директно от над 100 малки земеделски производители до 11-те магазина на компанията в цялата страна.

Асортиментът се разширява и с млечни продукти, месо и мед, така че общо програмата "Отгледано с грижа в България" включва повече от 430 хранителни продукта, произведени от над 300 земеделски стопани и малки хранителни предприятия.

По този начин миналото намира място в настоящето с гаранцията на неповторим и автентичен вкус на роденото от плодородната ни земя. За да продължи да живее традицията, храната на трапезата трябва да бъде наслада не само за очите, но и за всичките ни сетива.

Снимка: iStock by Getty Images

*В материала има продуктово позициониране