Неизбежно в дома на всеки от нас има периоди, в които бъркотията е превзела пространството - разхвърляните вещи не само заемат място, но и създават чувство на потиснатост. Решението се крие в преустановяването на някои вредни, но същевременно често срещани навици в домакинството. Ето кои са те:

Пълните "чекмеджето за всичко" с ненужни вещи

Да имате обособено място за всички дребни вещи у дома е страхотна идея, но да изпразвате джобовете си ежедневно в едно чекмедже, докато не можете дори да го отворите - не чак толкова. Ако сте решили да имате такова чекмедже, то трябва да подходите стратегически. Групирайте по големина вещите в него и ги съхранявайте в прозрачни кутии, за да можете по-лесно да откривате нещата, които ви трябват.

Най-важното правило остава да не препълвате пространството, тъй като в противен случай усилията ви да внесете ред ще останат напразни.

Не почиствате след себе си, докато готвите

Границата между готвенето и създаването на хаос е много тънка. Всички бъркотии, които може да направите, докато се вихрите в кухнята, са много по-лесни за почистване, ако просто ги отмятате в процеса на готвене. Петната по плота, мивката или масата се почистват много по-лесно преди да засъхнат, а миенето на чинии няма да е толкова досадно, ако измивате нещата непосредствено след като сте ги използвали. Следвайте това простичко правило и скоро ще забележите колко по-чиста е кухнята ви след готвене.

Не обработвате петната веднага

Премахването на престояло петно е много по-трудно от отстраняването на току-що направено такова. Ако имате този навик, то купете спрей за отстраняване на петна или друг подобен продукт, който да държите винаги под ръка у дома. С негова помощ можете да изкорените лошия навик, за което килимите и дрехите ще ви благодарят.

Трупате списания, които не четете

Поддържането на малка купчинка списания на холната масичка или на бюрото всъщност е добра идея и може да добавите характер към интериора на вашия дом. Ако се окаже обаче че пазите всеки брой, който сте получавали през последните 3 години, вероятно е време да обмислите за редуцрането на количеството. Добър вариант е тяхното рециклиране.

Хвърляте дрехите си на стол

Често, прибирайки се вкъщи хвърляте дрехите върху стола в спалнята с идеята да ги преберете по-късно, нали? Трупането им там обаче скоро се превръща в съвсем ново домакинско задължение. Бъркотията, която несъзнателно сте предизвикали ще отнеме дълго време, за да бъде почистена. Добре е да връщате дрехите по местата им, преди да извадите нов чифт.

Източник: rozali.com