Лятото е любимото време от годината за много хора, защото е сезон изпълнен с обещания, горещи емоции и слънчево настроение. Никой не скучае през дългите дни и топлите нощи на отпускарския сезон, който предразполага към пътешествия до различни дестинации и срещи с нови хора, които могат да доведат до неочаквани приключения и незабравими спомени.

Само че краят на август наближава, а с него идва и финалът на лятото, за който мнозина още не са готови. Как след приятните почивки край морето човек да се раздели с късите панталони, тениските и банските костюми? Все едно да затвори на дъното на гардероба цялата си свобода... При това за година! А да не говорим, че с настъпването на септември пристига и поредната порция задължения, които жарките месеци са ни накарали съвсем да забравим. Работата на бюрото в офиса се е натрупала и чака да я захванем след почивката, която ни се е сторила само като миг. Но какво, ако можем да задържим лято поне още малко, при това с едно разхождане на любимите къси панталони до Lidl, в който ще можем да се потопим директно във вкуса на Гърция? Понеже повечето от нас вече са изразходили полагащите ни се свободни дни от работното място, най-лесният начин да се пренесем на плажната ивица на южната ни съседка е като отскочим до магазина и приготвим вкусна вечеря в морски дух.

Не напразно хората казват, че определени миризми и вкусове могат да събудят у нас дори дълбоко заровените в съзнанието ни спомени. Храната е свързана с емоциите. Различните вкусове не само изкарват от съзнанието ни конкретни моменти, но и сякаш ни карат да ги преживеем наново. Правят ги почти истински и живи.

Ето защо рибата, като характерно морско ястие, е най-добрият начин да провокираме илюзията, че сме напуснали града и сме се озовали отново на крайбрежието.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Без значение от вида - пъстърва, ципура или скумрия, ще си осигурите едно апетитно "бягство" от реалността, което, поне докато трае вечерята, ще ви върне отново в някое от безбройните ресторантчета, редящи се по крайбрежната ивица.

Един от най-добрите начини да приготвите риба, безспорно е на добрия стар грил. Става лесно, бързо и вкусно - може и да звучи като клише, но е самата истина. Често в простите неща се крият най-големите чудеса... или в случая - вкусотии. Разбира се, има и няколко тънкости. Например, всеки рибар ще ви каже, че не е необходимо да използвате един куп подправки, за да я овкусите. Единственото, от което се нуждаете, е... сол. Точно така, осолете рибата добре и я оставете да престои за около 20 минути. После я запечете на грила за около 7-8 мин. от всяка страна, не по-малко, защото иначе има вероятност да се разпадне при обръщането.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Но само една риба за никъде не стига, нали? За да бъде удоволствието пълно, а в това число и масата, гарнирайте ястието с картофи. Това е една от най-обичаните комбинации от подхождащи си вкусове, която в световен мащаб се е превърнала в истинска класика. Без значение коя точка на планетата посетите, несъмнено ще ви поднесат именно това съчетание, било то с варени, пържени или печени картофи. Освен тях обаче, като един истински грил майстор, използвайте грила максимално и изпечете на него зеленчуци, които несъмнено ще подплатят удоволствието от яденето.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През жаркия сезон течностите са препоръчителни, а с тази храна - направо задължителни. Затова към цялото кулинарно преживяване с вкус на море, прибавете студена бира или бяло вино с няколко бучки лед, което напълно подхожда на основното блюдо. А понеже сме на гръцка вълна, може и автентично узо, чийто анасонов аромат Lidl е включил в предложенията си тази седмица. Има нещо наистина успокояващо в малките кристали, които плуват в питието. Просто няма как всичко дотук да не изпрати сетивата ви директно сред разбиващите се в брега вълни.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И все пак, не забравяйте едно от най-важните неща - приятната компания, с която изживяването ще бъде незабравимо. Затова поканете приятели и споделите с тях вечерята, като изпълните нощта с добро настроение и смях. Сега вече лятото е пълно!