Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход.

Понякога съм толкова съгласна с Пипи Дългото чорапче и няма начин, нито имам някакво желание да споря с нея. Лошото е, че това се случва само в моментите, когато децата са при баба им, а аз имам спокойствието и силата отново да чувам мислите си. Ето в тези моменти си спомням колко хубаво е да си дете и си мисля за всички прекрасни неща, които можем да покажем да нашите малчугани, с които можем да ги зарадваме, а и ние да се забавляваме заедно с тях. Вариантите са толкова много. Просто можем да изберем тези активности, които да са подходящи за възрастта им, да са им интересни и ние също да искаме да ги опитаме. Едно е сигурно - времето, прекарано със семейството и в забавления с децата никога не е изгубено време.

Четене и измисляне на приказки

Ако децата са още малки или просто се чудите как да ги сложите да спят, то най-приятният и забавният начин е да им прочетете или разкажете приказка. Моят син например много обича да му измислям приказки, за които той също дава свои идеи и така вечер си прекарваме страхотно. Имаме си любим измислен герой в приказките, на който му се случват какви ли не интересни приключения. Хубавото е, че чрез приказките можем да учим децата си на много полезни неща, на които иначе не биха обърнали внимание. Ако аз, като майка, кажа на сина ми какво да прави, ако се изгуби, тази информация изобщо не стига до него, защото той не ме слуша. Но ако му кажа какво е направил Големият Мецан, когато се изгубил в гората и търсил своите приятели, посланието бива чуто, разбрано и запомнено.

Кино и куклен театър

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Харесва ми времето, в което живеем, заради това колко често и колко много детски филми излизат по кината. Да отидем на семейно кино и да гледаме някой анимационен филм е прекрасно изживяване не само за малчуганите, но и за нас като родители. Е, ще трябва да купим пуканки, сокове, може би сладолед, гумени бонбони и още няколко неща от "първа необходимост", но децата ще си прекарат добре. 

Още повече обичам да ходим на куклен театър. Постановките, които сме гледали, са толкова забавни и поучителни за децата, че ми се иска отново да съм на 5-6 години и да попивам жадно всяка дума, да кокоря очи и да се смея чисто като тях.

Езда

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Не съм предполагала, че това може да е толкова хубаво преживяване, но когато на един детски рожден ден синът ми се качи на кон, това беше изключително вълнуващо за него. След няколкоминутната разходка той се върна ухилен до уши и заяви: "Искам да ми купите кон". С баща му дълго се смяхме. Не можем да купим кон, но пък можем понякога да го водим в някоя от конните бази, които се намират наблизо, за разходка с конче или дори да взима уроци по езда.

Пикници и риболов

През летните месеци можем и трябва да водим децата по-често на открито. Освен по познатите ни паркове и градинки, в планината, на море и да се наслаждаваме на всички интересни неща навън. Да играем с тях с топка, федербал, тенис и т.н., да си направим пикник в планината, да берем къпини, а защо не и да ги заведем на рибилов. 

Скачане, катерене и други дейности на открито и закрито

Когато времето навън е неподходящо за игри на открито, както за по-големите деца, така и за по-вдетинените родители, има едно специално място в мола, където могат да скачат на трамплин. Всички, които са го опитвали, казват, че е много разтоварващо. В много градове, също в големите търговски центрове има и стени за катерене, които също са полезни и интересни за малчуганите.

Картинг

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Отново за по-големите деца, които имат вече влечение към бързите колички, е подходящо карането на картинг. Специални писти предлагат подходящи условия децата и родителите им да карат картинг и стига някой да не го е страх, да настане страхотна веселба.

Надявам се с тези предложения да оборим Пипи и да ѝ докажем, че и големите хора можем да се забавляваме. Е, това няма да ни освободи от "глупавите дрехи, мазоли и данък общоход", но пък ще направи децата ни и нас по-щастливи. Понеже сме възрастни обаче наше задължение е да осигурим средствата, с които тези забавления да станат реалност. Затова, когато почивката на море или планина, киното, ездата или картингът не могат да чакат до заплата, има А1 Кредитна карта.