Почистването на канализационната система с професионални методи изисква подходящи инструменти. Въпреки че има вариант да отпушите домашна тоалетна с химикали, налични в супермаркетите, в щрангове на многоетажни блокове или големи офиси, при запушване на канализацията това може да повлияе на миризмата и работата на инсталацията в цялата сграда. Какви са методите за отпушване на канали от професионалисти? Какви устройства се използват за това?

Почистване на канализационната система

Достатъчен е само миг невнимание и изхвърляне на нещо неподходящо в канализацията. Може да бъде направено от безотговорен клиент, уморен служител или невнимателен член на почистващия екип. Продукти за лична хигиена, навити кърпи, остатъци от твърда храна - всичко това може да запуши цял щранг от канализационни тръби. В този случай цялата сграда има проблеми с нивото на водата в тоалетните чинии, неприятна миризма и понякога изливане на мръсни течности на неочаквани места.

За да почистите канализационната система в сградата е най-добре да се обадите на опитна водопроводна компания. Благодарение на специализираната техника, нейните служители ще прочистят канализацията за кратко време, дори и при неблагоприятни условия .

Когато е трудно да се определи какво е причинило запушването и преди да изберат метод, някои водопроводчици използват камери, които се вкарват в канализационните тръби. По този начин може да се определи не само къде се намира запушването, но и състоянието на тръбите и връзките, количеството утайка (и следователно необходимостта от поддръжка) и техния ход.

Механичен метод за отпушване на канали

За механично отпушване на канализационната система се използват специални спирали с диаметър от 16 до 100 mm, чиято дължина може да бъде до 4,5 метра. Това позволява на водопроводчика да отпуши отлагания, които са почти два етажа по-горе (или по-долу) - независимо дали почиства мивка, канализационна решетка или тоалетна. Може също така да ги унищожи, пробие или разполови - важен е ефектът, тоест ефективното отпушване на канала.

Бактериологичен метод за отпушване на канали

Бактериологичният метод за отпушване на канализацията може да се използва самостоятелно или в комбинация с механичния метод. Състои се в това, че в канализацията се пускат бактерии, които разграждат отлаганията на по-малки елементи или ги омекотяват. След това запушващият елемент може лесно да се избута по някой от другите два метода.

Метод на натиск

Може също така да се пусне вода под налягане в тръбите, за да се отпушат. Това важи особено за отстраняване на утайка или мазнина, но също и за твърдо застояло тяло. Водата се пуска в канализационните тръби чрез маркуч. Ако е възможно, другият край на тръбата трябва да бъде засмукан, за да се улови запушването.