Програмата за деликатно пране на пералнята е най-вредна за околната среда, защото с нея се освобождават допълнително хиляди микрофибри в канализацията.

Макар и останалите програми с пълен цикъл да притискат повече дрехите, при тях се използва по-малко вода, отколкото при програмите, които са щадящи за дрехите. Именно по-голямото количество вода, а не центрофугирането, води до отделяне на повече микрофибри, установиха учени от университета на Нюкасъл. Тъй като те са много малки, преминават в канализацията и могат да достигнат и до моретата, където ги поглъщат морските организми. Така стигат и до трапезата ни.

Когато перем дрехи от найлон, полиестер и акрил, се отделят милиони микрофибри.

Учените, ръководени от Макс Кели, са измерили освобождаваните микрофибри от полиестерни дрехи при различни програми за пране, с различна температура и количество използвана вода. С високотехнологична камера те са преброили 1,4 милиона фибри при програма за деликатно пране, 800 000 в програма за памучни дрехи и 600 000 при бърза програма със студена вода.

Установеното не важи за естествени тъкани като вълна или коприна, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Досега се смяташе, че програмите за деликатно пране замърсяват по-малко с микрофибри, защото тъканите не се търкат толкова много.