Пролетта вече е тук, а това е перфектното време да почистите основно къщата или апартамента си. Пролетното почистване е традиция, която ни позволява да освежим домовете си, въпреки че не е от най-леките задачи и винаги се чудим откъде да започнем. Най-ефективният вариант е да чистите стая по стая като е желателно да се съсредоточите върху местата, които са били пренебрегвани за чистене през зимата. Една от най-важните задачи на пролетното почистване е да се справите с бъркотията. За по-лесно може да сортирате вашите вещи в четири категории - за боклук, за раздаване, съхранение или прибиране. Advertisement

Не е нужно в това времеемко начинание да бъдете сами. Не забравяйте, че дори малките деца могат да бъдат отлични помощници. Възлагайте задачи, подходящи за възрастта, така че всеки да се чувства част от деня за пролетно почистване.

Ако трябва да пазарувате нови почистващи продукти, сведете артикулите до минимум. Безбройните консумативи за почистване могат да създадат ненужен хаос и вероятно нямате нужда от всички, за да поддържате дома си свеж и чист. Изберете добър универсален почистващ препарат и кърпи от микрофибър. Тези елементи ще покрият по-голямата част от повърхностите във вашия дом. Днес ще ви предложим насоки как да почистите дома си по най-ефективния начин и препаратите, които са ви необходими за тази цел.

Можете да започнете пролетното почистване от всяка една стая. Нашето предложение е да стартирате от кухнята. Преди това се захванете с осветителните тела, преди да почистите останалата част от стаята, така че падащият прах да не наруши вече почистените повърхности. Използвайте микрофибърна кърпа или кърпа без власинки, за да почистите праха от осветителните тела и крушките, които можете да достигнете.

Кухня

Купи За да почистите хубаво кухнята си, отделете време да разчистите килера, кухненските шкафове и чекмеджетата и ги минете с препарат за почистване на всякакви повърхности. Избършете ги и поставете нова хартия за рафтове. Съхранявайте или дарявайте оборудване, което не използвате, като малки уреди или съдове за готвене. Изхвърлете остарели подправки или продукти с изтекъл срок на годност. Сложете нов органайзер за мивка. Почистете хладилника и фризера. Почистете с прахосмукачка охлаждащите намотки под или зад хладилника. Излишните неща изхвърлете в торби за смет.

Под

Купи Преди да почистите пода с прахосмукачка, помолете вашия партньор да ви помогне да преместите дивана и столовете и да навиете килимите. Преместете кухненските уреди от стената колкото можете повече, за да минете и там. За по-бързо и лесно почистване може да използвате безкабелна прахосмукачка. След това минете и с препарат за ламиниран под.

Прозорци

Купи Не забравяйте да изберете облачен ден, за да измиете прозорците си. Ако е твърде слънчево, почистващият разтвор ще изсъхне твърде бързо и ще имате ивици. Водата и микрофибърната кърпа обикновено почистват прозорците по-ефективно от химикалите. За още по-добър резултат, използвайте уред за почистване на стъкла.

Врати

Купи Пролетното почистване е възможност да се заемете с тези повърхности, които пренебрегвате ежедневно. Веднъж годишно почистете добре дъските, рамките на вратите и стените си. Измийте ги с гъба и струя течност за миене на съдове, смесена в кофа с топла вода.

Диван

Купи Възстановете гладката кожа с почистващ препарат за тапицерия. Използвайте четка за велур, за да освежите кожата от набук. За мебели от дърво използвайте изцяло натурален препарат за почистване. Ако имате домашен любимец, задължително използвайте пробиотичен отстранител на миризми и петна от домашни животни.

Спалня

Купи Хубаво е да рационализирате гардероба си и да запазите сезонните дрехи, които ще носите, на преден план. Приберете ръкавиците, зимните дрехи и ботушите, така че да имате достатъчно място за дрехи за топло време. Може да използвате пилинг за тъкани, за да отстраните топченцата от вашите зимни дрехи, преди да ги приберете за следващия сезон.

Сменете завивките на леглото си и минете с универсален препарат повърхностите, на които се събира прах и огледалата, ако имате такива в спалнята.

Баня

Купи Може да търкате банята си всяка седмица, но сега е време да победите безпорядъка и да изхвърлите старите продукти с изтекъл срок на годност. Прегледайте шкафовете си с лекарства и безопасно изхвърлете остарелите предмети. Сменете износените постелки за баня, душ завеси и кърпите. Почистете хубаво огледалата и тоалетната.

Сменете кофите за боклук

Купи При всяко пролетно почистване е хубаво да освежите най-замърсените места в дома си. Със сигурност кофите за боклук са едно от тях и не е лошо да ги смените, ако сметнете за необходимо. Ако искате да събирате по-лесно разделно отпадъците си, инвестирайте в кош за разделно събиране на отпадъци, който ще ви спести хрълянето на хартията, пластмасата и стъклото в отделни торби.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.