Когато тепърва правите банята в новия си апартамент или ви се налага да ремонтирате старата баня, със сигурност, плочките ще са сред първите неща, за които да се замислите. Ако сте огледали пазара или сте се допитали до близки и познати, вероятно сте видели и чули три основни термина - теракот, гранитогрес и фаянс. Ако не разбирате от плочки за баня, сигурно ще ви е трудно да направите верния избор. А това е важно, за да се радвате на банята си дълги години.

В днешната статия ще ви представим някои разлики между теракота, фаянс и гранитогрес, за да ви помогнем да създадете банята на мечтите си.

Теракота

Названието идва от италианския израз "Terra cotta", който означава печена земя. Този вид плочки се изработват от различни видове глина, които се пекат на много висока температура. Тъй като след печене повърхността им остава доста пореста, те често се гланцират или матират, за да се изравнят. Сред предимствата на теракота е достъпната цена и огромното разнообразие от дизайни на пазара. Що се отнася до употреба в банята, теракотът е най-подходящ за използване за стените, тъй като повърхността им може да бъде хлъзгава, когато се намокри.

 

Източник: GERAKA

Гранитогрес

Гранитогресът е сравнително нов, изкуствено създаден материал от каолинова глина, минерали и специални видове кварц, което всъщност го прави много твърд и издръжлив материал. Неговата повърхност също може да бъде обработена по различен начин - гланц, мат, релеф, полиране и т.н.

Много потребители избират гранитогрес за пода на банята или само за душ зоната, тъй като този вид плочки не стават хлъзгави при допир с вода, ако не са гланцирани. Освен това, гранитогресът е с много висока износоустойчивост, не замръзва и не се влияе от обработка с химически препарати. Някои хора, използващи гранитогрес, отчитат като минус на материала, че се обработва и персонализира трудно.

Фаянс

За изработка на фаянсови плочки се използва смес от глина, пясък и минерали, която се пресова и се изпича. В сравнение с теракота и гранитогреса, фаянсът не е толкова издръжлив на натоварване и външни фактори, затова е добра идея да се използва за употреба върху стените.

 

Източник: GERAKA

Как да изберем плочки за банята?

Както вече разбрахте, гранитогресът е най-добрия избор за пода на вашата баня, където неминуемо ще попадне вода, докато фаянсът и теракотът са по-подходящи за стените. Освен според материала, може да изберете плочки за баня според тяхната форма, размери и дизайн, за да създадете уникално пространство в дома си, на което цялото семейство да се радва. Отлична идея е да заложите на декоративни плочки. Те се предлагат в различни модели, от геометрични фигури до артистични изображения. Тези плочки са особено впечатляващи, когато се използват като бордюри или в мозайки.


Материалът е предоставен от GERAKA.