Животът все още не е измислил по-неблагодарна работа от домакинската. Онези от вас, които не се чувстват комфортно, когато пантофите им залепват по мръсния под, и в ъглите се валят страховити вълма прах и косми, знаят за какво става въпрос.

Сизиф с неговия камък е единственото мерило за работата у дома. Особено ако не живеете сами, а имате деца, животни, съпруг/съпруга, съквартирант, родители или изобщо някакви живи, цапащи елементи. Тогава сте изправени пред избор: дали да построите ежедневието си около часовете, в които трябва да избършете прах, да минете с прахосмукачка, да измиете пода, да изтъркате ъгълчетата и да останете без енергия за каквото и да е друго, или да се предадете пред напиращата мръсотия, да махнете с ръка и да живеете живот с повече свободно време и по-малко хигиена.

Изборът не звучи като "win - win" ситуация и не е. За щастие, технологиите, които обвиняваме за "забързаното ежедневие", са тук не за да ни поробят, а за да ни помагат и да освобождават времето ни за важните неща. Подреждане на пъзел с детето, вечеря с човек, когото харесваме, прочитане на новия роман на Теодора Димова, разходка с кучето т.н. Сещате се. Нещата, които оставят спомени. Освен ако, разбира се, не ви се иска да се топлите на спомените за това как хубаво и старателно сте измили пода в цялата къща през онази късна есен, когато всички листа на дърветата опадаха за една нощ, а луната се блещеше като нахилен клоун през прозореца.

Но да се отклоним от поетичния дискурс, който няма нищо общо с безкрайната, изтощителна домакинска работа, и да се върнем на технологиите, които са готови да се борят с нея вместо нас.

Със сигурност марката iRobot не е непозната за вас, предвид пионерството им в роботите-прахосмукачки, които смело влязоха в домовете на мнозина и иззеха функциите на прегърбената домакиня, която влачи тежка, стара прахосмукачка. След това, iRobot излязоха едни гърди напред пред конкуренцията и с Braava: интелигентният моп, който тихо и усърдно, като в сбъдната мечта, мие пода самостоятелно, докато неговият притежател седи някъде с вдигнати крака и разглежда списание.

Сега iRobot правят нова крачка напред с новия си робот-моп Braava jet m6, който сериозно надгражда функциите на предшественика.

Най-важната новост

Една от иновациите в новия робот-моп, на която си струва да се обърне внимание, е прецизната технология за пръскане на вода jet Spray. Braava разполага с контейнер за вода с вместимост 445 мл. и е екипиран с прецизен разпръсквач за вода, наречен от производителите jet spray, който разпръсква водата по целесъобразен метод по време на мокрото почистване. Специални сензори не позволяват на Braava да пръска вода по мебели, стени или местата под стълбите.

Автоматично - още по-автоматично - Braava jet m6

Онези от вас, които са ползвали стария модел на Braava, знаят, че можеше да се разчита на ефективността й, но батерията й рядко стигаше за един цикъл, който да измие подовата повърхност на целия апартамент. Трябваше да се презареди, да се изчака, след което да се пусне отново, което беше леко досадно.

Този проблем е елиминиран при новия модел, който е първият роботизиран моп, който се презарежда автоматично. Той е способен да се върне на зарядната станция, за да презареди, докато почиства. Зарядната станция е проектирана така, че да не позволява контакт между мокрите подложки и пода, докато роботът се зарежда.

Води ме тук и тук, навсякъде води ме

Новата Braava е оборудвана с навигация с камера iAdapt 3.0 и технологията vSLAM®, която й помага да се ориентира перфектно за размерите на всяко помещение. А благодарение на системата за интелигентно картографиране Imprint , роботът се научава да разпознава всяка стая, като така можете да изберете коя стая да бъде почистена, както и кога да се случи това.

Не е необходимо всеки път да пускате робота из целия апартамент, спокойно може да го настроите да изчисти само кухнята, която традиционно се цапа най-бързо. Или пък само коридора, където стъпваме с обувки.

Добре е да добавим, че новият модел може да почисти наведнъж до 92 m2.

Всичко през телефона

През телефона си плащаме сметките си, поръчваме храна, уговаряме си срещи, пишем пиеси, сключваме сделки, следим прогнозата за времето и нивото на фини прахови частици във въздуха. Съвсем естествено е да използваме телефона си и за да дадем старт на почистването на дома.

Braava може да се контролира с мобилното приложение iRobot Home, което позволява да планирате почистването, да изберете определени стаи и дори да зададете интензитета на водната струя.

  • Ехо, приключи ли, за да започвам аз?
  • Давай, точно се прибрах.

 

Така би звучат диалогът между Braava jet m6 и някоя от прахосмукачките - роботи Roomba серии s и i. Благодарение на функцията Imprint™ Link Function, след като Roomba приключи прахосмученето, изпраща сигнал към Braava, която тогава започва да забърсва пода. Комбинацията от тези два робота гарантира цялостно почистване на пода, без да е необходимо дори да присъствате.

Подложки за многократна употреба

Удобно е, функционално е, и е екологично издържано. Няма нужда да чистите пода с традиционни мопове, които се вмирисват след втората употреба, нито да съхранявате стари памучни тениски, на които да вдъхвате нов живот като парцали.

Braava jet m6 работи със специални подложки за сухо и мокро почистване. Подложките за мокро забърсване са направени от абсорбиращи влакна, които спомагат за отстраняването на кухненска мазнина и мръсотия. Тези за сухо помитане използват електростатичен заряд, което позволява улавянето на прах, козина и косми. Подложките се перат и се използват многократно.

А вие...излизате навън и когато се приберете, у вас е чисто. Може да седнете на дивана и да захванете онзи нов роман.