Чилийски учени представиха разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда. Каква е тайната им? При производството на тези торбички петролът е заменен с варовик.

"Продуктът ни е дериват на варовикова скала, която не влияе върху околната среда", заяви ръководителят на фирмата "СолуБег" Роберто Артете на пресконференция в Сантяго. Артете и Кристиан Оливарес са инициатори на проекта. Те се надяват новият продукт на базата на разтворимия във вода поливинилов алкохол да бъде пуснат на пазара през октомври в Чили - една от първите страни в Латинска Америка, забранили използването на традиционни пластмасови торбички.

"Това е като да месиш хляб. За целта са нужни брашно и други съставки. Нашето брашно е поливинилов алкохол, а използваните от нас други съставки бяха одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал", поясни Артете, цитиран от БТА.

Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост. Тя се разтваря в топла вода.