Бърза ретроспекция назад в началото на миналия век и Стара София. Аристократични сгради с елегантни елементи по фасадите, прекрасно орнаментирани стени, строени с мисъл към детайла. И обратно в настоящето, само век по-късно, столицата не спира да се оживлява и расте с екстремно бързи темпове. Всеки ден изникват нови и нови сгради. В централните квартали като емблематичния Лозенец, предпочитан от естетите заради своя уют, носещ духа на книги, високи тавани, елегантни бомбета, красив порцелан и дълги вечери с приятели, вече строителството е почти невъзможно. И преди, и сега този район остава един от най-престижните и предпочитаните от столичани места за живеене, заради улеснения достъп до метростанция, градски транспорт и близостта на едни от най-добрите детски градини и училища.  

В другите квартали на столицата хитовите жилища от тип "ново строителство" заемат все по-големи площи и незастроени градини. Затова е съвсем логично, че все по-голям интерес от страна на купувачите се наблюдава към жилищата в сгради тип "затворен комплекс". Предвид голямото търсене, вече се предлагат и всякакви възможноти във високия ценови клас. Обикновено за ценителите, които са готови да платят повече, защото търсят своя мечтан дом, а не само възможност за инвестиция, изборът не е чак толкова голям. И това е така, защото луксозното строителство е ориентирано в кварталите в подножието на Витоша, а за любителите на старите, аристократични квартали изборът е все по-малък.

Създаден, за да съхрани добрите традиции и излъчването на централни сгради от времето на Стара София, най-новият проект на BLD Secret Gardens, улавя това усещане и то в абсолютен унисон с темповете на града. Великолепната сграда е част от портфолиото на Atelier Serafimov Architects, което неминуемо й гарантира статута на архитектурен шедьовър от световно ниво, и то не другаде, а в сърцето на аристократичен Лозенец. Една невероятна колаборация, съчетаваща най-добрите елементи на старото строителство, с модерните технологии, иновации и материали от бъдещето.

Представете си обожаваните от всички жени високи френски прозорци. Огромни прозорци към зеленината навън, внасящи уют и светлина през цялата година. В комбинация от защитена среда със самостоятелни дворове към апартаментите от ниво партер, наподобяващи големината и пространството на къща. Secret Gardens е комплекс, който повечето от нас са виждали само в списанията или по телевизията. Малка, но красива крепост, разположена на вътрешна и тиха улица в сърцето на "Горен Лозенец" между Семинарията, Математическия факултет и няколко посолства. Тя заема едно от най-високите места в града с чудесна гледка към зелените корони на дърветата. Удобни апартаменти с широки стаи, "кацнали" на върха.

И като говорим за райска градина,  е редно да обърнем специално внимание и на "райските" тераси към отделните жилища и техния мащаб, чийто изглед към Витоша ги превръща в предпочитано място за релакс след дълъг работен ден.

И както в християнските притчи библейската градина Едем се асоциира с райски кътчета, така и името на комплекса изразява философията на един доказал своята отговорност строител, за който домът излиза извън границите на апартамента. Защото всички искаме тишина, намираща се в центъра на града, по възможност на отворени прозорци. Искаме всичко около нас да е модерно и минималистично, както и да паркираме в топли гаражи, отвеждащи ни с  асансьори директно пред входната врата.

Снимка: bld.bg

Архитект Радомир Серафимов изгражда най-точния прочит на виждането ни за този проект:

"Искаме собствен парк с приказна, зелена градина, в който да играят децата ни. Искаме парково и фасадно осветление вечер. Да се наслаждаваме на красотата на нашия дом. Искаме най-доброто за нас и нашето семейство! Искаме да създадем наследство!"

Secret Gardens не е просто амбициозен проект, а е създаден и с грижа за заобикалящата го среда. Той носи социална отговорност, благодарение на дългосрочната инициатива Building Difference BLD. Строителната компания  работи по облагородяването на средата във всеки квартал, в който BLD инвестира. И доказателствата за това са налице - още първото издание на инициативата влезе и в официалния образователен план на първокурсниците в специалност "Архитектура" към УАСГ, предоставяйки им възможност да работят по реален практически казус с подкрепата на реален инвеститор.  

Почти като в приказката за тайната градина, зад портите на Secret Gardens ще се открива нетипична за заобикалящата градска реалност среда, достъп до която ще имат малцина. Защото ние сме част от ритъма на града всеки ден и не искаме да живеем извън него. Защото София е нашият дом за нас и нашите наследници!