Матраците отдавна завладяха българските домове. Началото беше трудно, но много бързо хората усетиха позитивите и колелото се завъртя - бавно, но сигурно. Новите технологии за производство ги правят все по-добри с всеки изминал ден.

За смяна ли е матракът?

Отговорете си на следните няколко въпроса и лесно ще прецените това.

  1. Минаха ли 10 години от покупката му?
  2. Сутрин усещам ли болки във врата и гърба?
  3. Има ли петна по калъфа?
  4. Усещам ли пружините, когато лежа?
  5. Чувам ли скърцане при завъртане?
  6. Мирише ли на мухъл?
  7. Как ще се чувствам, ако трябва да отстъпя леглото си на близки хора, за да преспят?

В кратко ръководство Мебели АРЕНА ще ви предложи най-разумният начин да вложите парите си в качествена покупка.

Първа стъпка - размер

Добре е да мислите в перспектива, днес може да спите в леглото си сам, но нещата се променят.

Снимка: Мебели Арена

 160/200 см - редица проучвания показват, че матраци с размер 160/200 са сред най-предпочитаните от хора в съжителство. Те осигуряват достатъчно място за сън, необезпокояван от движенията на партньора през нощта. Ако сте сред късметлиите, които не трябва да се съобразяват с ограниченията на малкото жилище, този размер е перфектният баланс между пространство и комфорт.

140/190 см - едно стандартно жилище не предоставя особено големи възможности по отношение на пространство. Гардеробът в спалнята е достатъчен, за да ограничи значително полезната площ на стаята. В тези случаи двойките се насочват към матрак с размер 140/190. Той е достатъчно удобен за двама, като в същото време не ограничава и движението в помещението. Въпреки всичко и двамата преценете добре търсеното ниво на комфорт, чисто физическите си характеристики, както и навиците си за сън.

120/190 см - ако предпочитате да спите сам, трябва да отбележим, че това е най-добрата опция. Популярни като персон и половина, тези легла осигуряват достатъчно добро пространство за пълноценна почивка и неограничени движения за един човек. Тази опция е изключително подходяща за хора, които имат неспокоен сън и се въртят много. От гледна точка на финанси, такава покупка е по-изгодна от покупката на спалня.

120/200 см - едно от многото проучвания на тема качествен сън доказва, че най-добрата дължина за матрак е с около 15 см. над средния ръст. Ако сте човек с по-внушителна физика, може спокойно да се спрете на този размер, компактен и същевременно достатъчно голям, за да осигури приятна почивка.

Размер по поръчка - много хора имат специфики в ръста или теглото, което налага да използват различни от стандартните размери продукти. Това означава, че можете да закупите матрак, изработен съобразно вашите изисквания за ширина, дължина, дебелина и степен на твърдост.

Втора стъпка - тип на матрака

 

Снимка: Мебели Арена

Еднолицевите матраци имат определена целева група. Ако не искате да влагате пари в покупката на подматрачна рамка и такъв вариант ви устройва - добре.

Двулицевите матраци могат да се завъртат в четири различни позиции. Освен това повреден ламел на подматрачната рамка се подменя евтино и лесно, което не важи за еднолицевия матрак. Убедени сме, че ако обмислете още веднъж позитивите и негативите, вашият избор определено ще бъде двулицев матрак.

Трета стъпка - структура на матрака

Снимка: Мебели Арена

Моделите със спирални пружини бонел са с добра цена, осигуряват отлична проветривост и са с доста еластична повърхност. При покет. системата всяка една пружинка е поставена в собствено джобче и работи независимо от останалите. Крайният ефект е по-добра опора и стабилност при движение.

Мемори пяната осигурява приятно обгръщане на тялото, като в същото време омекотява и движенията. Тези качества на материала са подходящи за хора с болки - тяхното усещане ще е като за мека люлка. Цената на матраците съответства на тяхната издръжливост и високо качество.

Латексовите матраци са много подобни на тези от мемори пяна. Тялото получава нужната мекота, но материалът е по-еластичен. Структурата на латекса осигурява добър въздушен поток и съответно естествено охлаждане на тялото по време на сън.

Хибрид от две или повече от изброените системи ще ви осигури възможно най-доброто усещане за мекота и удобство. Всеки производител има в продуктовата си листа десетки варианти от комбинации, носещи различен тип усещане.

Заключение

Със сигурност има по нещо за всеки - и като размер, и като цена, и като структура. Обмислете добре нуждите си, съобразете ги с ритъма си на живот и персоналните си претенции и направете тази важна крачка в правилна посока. Закупуването на матрак е дългосрочна инвестиция във вашето здраве и сън.

В сайта на Мебели АРЕНА ще откриете асортимент от над 4000 модела и размери матраци от десетки производители на достъпна цена.


Материалът е предоставен от Мебели АРЕНА.