В исторически план помпозната му външност и неустоима мекота са се считали за символ на превъзходство и класа. Пищните му форми украсявали домовете на заможното съсловие и предизвиквали възхищение и усещане за величие. Днес красотата на такива легла запазва неизменното си присъствие в уюта на модерния дом. "Облечените" в подплътена и омекотена материя тапицирани спални не просто осигуряват място за сън и почивка. Те създават едно изключително изживяване за всички човешки сетива!

Леглата с тапицерия - уникален дизайн и неповторим комфорт

Тапицираната мебел придобива все по-нови проявления в съвременния интериор. Концепцията за мекота и обем завладява пространството на всички нива, а най-вече по отношение на "Нейно Величество" - спалнята.Тапицираните спални внасят уникален комфорт и луксозно естетическо присъствие в помещението за спане, превръщайки се в главен герой на дизайнерския модел. Те комбинират всички предимства на традиционните легла с достойнствата на меката мебел. Наред с необичайно атрактивния си дизайн, те притежават изключителна здравина и функционалност.

При изработката на този вид спални комфортът и луксът са на пиедестал. Елегантно прошитата тапицерия въздейства на подсъзнателно ниво, приканвайки ни да се потопим в неповторимия разкош и мекота. Не случайно тези легла са фаворит в обзавеждането на съвременните домове. Характерната им изящност и конструктивни приоритети могат да задоволят и най-взискателните вкусове.

Кое прави тапицираните спални толкова необикновени?

На пръв поглед липсата на ръбове и твърди повърхности! Всяка една плоскост от конструкцията им е подплътена с изключително мек и еластичен пълнеж и облечена с елегантна текстилна или кожена тапицерия.

Отличителнен елемент при този вид спални е неустоимо меката тапицирана табла, която осигурява здравословна и релаксираща позиция за врата и гръбнака на лежащия. С обемните си форми и завладяваща стилистика, тапицираните табли често пъти надхвърлят и най-смелите представи за пропорция и дизайн, преначертавайки цялото интериорно пространтво. С това обаче далеч не се изчерпват всички преимущества на леглата с тапицерия. Добре известно е, че дългият живот на едно легло зависи преди всичко от неговата здравина и стабилност. Като усъвършенстван модел на конвенционалните спални, тапицираните легла притежават устойчива конструкция и надеждни механизми. Тези от по-висок клас са оборудвани с уредба за повдигане на подматрачната основа, откриваща функционално пространство за съхранение на домашен текстил и вещи от бита. Допълнителните крепежни елементи отговарят за здравината на рамката и високата устойчивост на натоварвания. Съобразно линията на интериора, вида на подовата настилка и вкусовите предпочитания, може да се спрете на тапицирана спалня с ниски, високи или пък без крачета.

Усещане за хармония и стил

Многообразието от форми, дамаски и цветове създава неограничени възможности за изработка на интересни вариации и превъплъщения - от класически правоъгълни форми до впечатляващо ексцентрични модели със силно издължени табли или такива, наподобяващи формата на морска мида или тиара. Разкошен завършек на оригиналния дизайн е декоративната украса и изискания капитонаж.

Спалните с правилна геометрия идеално подхождат на класическия стил, докато тези с нетипични форми или голяма височина на пълнежа се вписват по-добре в съвременния стил и в минимализма. Определящи при избора на такъв вид спалня се оказват цветовете. По-светлите дамаски придават модерно излъчване на стаята за спане и усещане за повече обем. Тук обаче и поддръжката може да се окаже от съществена важност за запазване първоначалната красота на леглото. Таблите с бароков дизайн пък биха могли да придадат царствен облик на помещението. Концепциите за стил при тапицираните спални отговарят на голяма част от интериорните течения, предоставяйки широк спектър от възможности, съобразно конкретното обзавеждане.

Видът на тапицерията също е от голямо значение и има защо да е така. Замисляли ли сте се, че колкото и неприветливо да изглежда едно легло, визията му ще се превърне в неузнаваема, ако бъде тапицирано. Точно както при хората, когато облекат стилен и изискан тоалет. Портфолиото на големите производители на мека мебел включва разнообразни предложения - от текстил с кадифена повърхност до естествени материи, близки до лен и памук. Всеки тапициращ материал предлага различно усещане на допир и предоставя индивидуално излъчване и стил.

 

Функционални механизми

Когато избирате тапицирана спалня със сигурност трябва да обърнете внимание на механизмите за повдигане на матрака, които се монтират към подматрачната рамка или еднолицевия матрак. Тяхното предназначение е да направят пространството под матрака използваемо, без за това да се изискват големи усилия. Включените в комплекта газови амортисьори служат за повдигане и задържане на матрака в изправена позиция, предоставяйки възможност за оптимално ползване на свободната площ под него.

По различен начин стои въпросът с чекмеджетата. Когато избирате такъв модел спалня, е важно да предвидите достатъчно място за издърпване на вътрешния детайл. Качеството на механизмите е от съществено значение, тъй като някои фирми предлагат евтини повдигащи системи, които не са съобразени с тежестта на матрака, а това от своя страна води до дисфункция или бърза амортизация.

Проектирането и изработката на тапицирани спални следва съвременните нагласи и изисквания за комфорт, без компромиси в съотношението функционалност - дизайн. Мекотата на обемните форми и изящната красота на прошитите дамаски ще превърнат обикновената спалня в изискано и запомнящо се пространство.

 

* съдържание на Мебели Виденов