Търси се: приятел със супер сили. Отговаря на името: Вълшебен защитник. Отличителни белези: верен е, винаги готов да помогне, силен на бой, ловък, постоянно във ведро настроение, пъстър, очарователен, шегаджия, не се взима на сериозно, не се уморява да играе.

Последно забелязан: в детските главици. Награда, ако го намерите: ще се превърне в играчка и ще защитава, пази и бъде приятел на много, много други деца. Той, или тя, ще се мултиплицира!

Така можем да опишем конкурса на ИКЕА "Вълшебен защитник", който е под наслов "За по-добра игра. Заедно." и предизвиква малките творци да нарисуват така, както си представят своя невероятен супер герой, който е винаги до тях, учи ги на смелост и с него приказката е без край.

За първи път ИКЕА прави изцяло регионална надпревара по рисуване, само за България, след седем години глобален Вълшебен конкурс. Ще има един сигурен финалист, чиято рисунка ще бъде съживена от дизайнера на играчки Здравка Върбанова.

Снимка: ИКЕА

Как децата си представят най-големия си защитник и приятел? Дали като човече или животинка, които ги измъкват от напечени ситуации, или като робот, чиито ръце са направени от пух и мед, но въпреки това успяват да ги спасят от въображаемите врагове? Предстои да видим.

А това че всичко е за добра кауза, е безценно. Играчката, произведена от рисунката на малкия победител, ще се превърне в символ на безопасната игра като част от програмата "Стъпки заедно" на УНИЦЕФ и МОН.

От компанията уточняват, че тазгодишният национален конкурс "Вълшебен защитник" е естествено продължение на усилията, вложени в посока намаляване на агресията в училищна среда и изразяване на подкрепа и разбиране към учениците.

Как и кога?

Всяко дете на възраст от 1 до 12 г. може да се включи с рисунка на своя вълшебен защитник от 26 ноември до 7 декември на сайта https://www.ikea.bg/play. Трима от участниците, събрали най-много гласове на сайта до 12 декември, и още 12, избрани от специално жури до 17 декември, ще бъдат финалистите в новото издание. Сред тях ще бъде отличен един победител, чиято рисунка ще бъде пресъздадена като плюшена играчка. В супер екипа на журито тази година се включват: Богдана Трифонова - радио и телевизионен водещ, Александра Димитрова - художник-дизайнер и педагог в детски научен център "Музейко", Кристина де Бройн - представител на УНИЦЕФ за България, Здравка Върбанова - моделиер-дизайнер, собственик на марката "Парцалена кукла", Мая Велянова - мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА.

 

Снимка: ИКЕА

Играта е сериозна работа

Инициативата е част от кампанията "Ела да играем" и глобалното движение на ИКЕА в подкрепа на правото на децата и възрастните да играят повече.

Всяка година в рамките на тази кампания се случват различни активности, сред които е и конкурсът за детска рисунка, който се е превърнал в традиция по света, както и у нас. Хиляди деца са в очакване на новото издание, в което да вземат участие със своя рисуван герой и неговата история.

Снимка: ИКЕА

Това е повод да се замислим колко е важна играта и как по-често ни е жизнено необходимо да намираме време за нея. Тя е като въздуха и водата, и не само за малките. Играта е важна част от живота и на деца, и на родители, че и на баби и дядовци. Кой не обича да играе?! Даже дядо Праско от "Прасенцето Пепа" се люлее на площадката и чака ред на пързалката.

Конкурсът "Вълшебен защитник" ще бъде повод да се включите и вие към забавлението, докато детето ви измисля своя герой. Цялата идея на това да пренесеш героя от листа в триизмерно пространство напомня за приказката за дърводелеца, шивача и свещеника. Пътували заедно и през нощта се изредили на смени кой да поддържа огъня. На дърваря му било скучно и измайсторил чудно хубаво момиче от дърво. Когато шивачът я видял, харесал я много и й ушил рокля. А духовникът се помолил тя да оживее, и чудото станало. Та ако малкият художник, чиято творба бъде отличена, е в ролята на дърваря, то тази на шивача е на дизайнера в случая, а на духовника са всички онези, които ще играят с нея и така всеки път ще й вдъхват живот.

Снимка: ИКЕА

Супер героят ще бди над тях и в училище

Играчката Вълшебен защитник ще бъде символ на безопасната игра и в училище. Децата прекарват голяма част от деня си там, затова е важно да се чувстват добре и в този социум. Това е част от проекта "Стъпки заедно" - цялостна програма за сигурна училищна среда и превенция на тормоза и насилието на УНИЦЕФ и Министерство на образованието, подкрепян от ИКЕА. Той включва различни посоки на работа с ученици, учители, родители и директори. Ролята на ИКЕА е в изграждането на една по-добра среда в училищата чрез създаването на приветливи пространства за сигурност. Те ще се използват за срещи, разговори, релаксация, четене и съвместна работа между учители и ученици. Към момента има пет пилотни училища, в които се случи тази трансформация - в София, Кюстендил, Искър, Завет и Тетевен. Но въпреки това инициативата поставя началото на дългосрочна дискусия за тормоза в училищата, а идеята е с малки стъпки да се започне масова превенция и създаване на по-безопасна и приятелска среда сред учениците.