Дори и най-големите професионалисти в кухнята, прибягват до малки хитрини, които да им помагат при приготвянето на вкусни ястия. Така е, защото рецептата далеч не е всичко, когато става дума за готвене. Всъщност рецептата и успешното приготвяне на едно ястие винаги зависят от качеството на продуктите и след това всичко е въпрос на сотиране, печене, пържене, гриловане и т.н. Така че, когато искаме да сме факири в кухнята, има едно правило, което трябва да спазваме - постоянно да продължаваме да се учим.

При приготвянето на месо на тиган

Не обръщайте место твърде често. Така то ще загуби от сочността си и ще стане сухо. За да разберете кога е най-подходящият момент да обърнете пържолите, леко разтръскате тигана. Ако месото се отлепя лесно от дъното му, значи вече можете да го обърнете. Освен това пърженето на местото със зехтин е голяма грешка. Зехтинът започва да пуши при много висока температура, което влияе зле на приготвяната храна, а и никак не е здравословно.

Качеството на яйцата

Когато използваме яйца за ястията, които приготвяме, от ключово значение качеството на яйцата и най-вече колко са пресни те. За да проверите това, пуснете яйце в чаша студена вода. Ако яйцето е много прясно, ще отиде на дъното, когато яйцето стои по средата на чашата с вода, е на около 2-3 седмици, но все още е годно. Ако остава на повърхността и оказва да потъне, значи е доста старо и е по-добре да не го използвате.

Кога да сервираме храната

Грешка е да се сервира ястието веднага след приготвянето му. То трябва да постои малко, да "почине", за да се насладите на най-добрия му вкус.

Ако поръсите зеленчуците или подправките с малко сол, те няма да залепват по ножа ви.

Когато искате по-бързо да разтопите твърдото масло, захлупете го със затоплена чаша.

Една от най-често допусканите грешки при готвенето е, че почти винаги слагаме твърде много храна в тигана, когато готвим. За да се сготви храната добре и да запази сочността си, ѝ трябва достатъчно място в съда, в който я приготвяме.

За да не ни се плъзга дъската за рязане, е най-добре да поставим кухненска кърпа под нея.

Когато правим картофено пюре, трябва да използваме само топло мляко. Студеното мляко ще добави сив цвят към ястието.

Как да спасим майонезата

Много хора си мислят, че приготвянето на майонеза е много трудно. В същото време негодуват срещу добавките и консервантите в майонезата, която купуваме от магазина. Всъщност да си направим майонеза не е толкова непосилна задача. Просто вземете две яйца, около 400 мл олио, един висок съд (буркан е идеалният вариант), добавете щипка сол и малко лимонов сок. Потопете пасатора в сместа, включете го на най-високата степен и задръжте около осем секунди, след което изтеглете бавно нагоре и майонезата е готова. Когато не се получи, защото има и такива случаи, не бързайте да изхвърляте сместа. Вместо това добавете още яйца и сирене и ето ви готова смес за баница.