С наближаването на декември празничният дух се настанява в домовете. Преди да посрещнем Коледа, идва моментът да се подготвим за един друг специален празник. На 6 декември отдаваме почит към Свети Николай Чудотворец - покровител на рибари, моряци и банкери.
И както на Бъдни вечер приготвяме нечетен брой постни ястия, така на трапезата за Никулден е прието да сервираме рибни гозби. Най-популярен е шаранът, пълнен с орехи и стафиди - или пък приготвен по вкуса на цялото семейство.
И макар всеки да влага щипка от себе си в ястията, знаем, че приготвянето на шаран крие някои рискове - от самото почистване на рибата до пълното ѝ сготвяне. Хвърчат люспи в кухнята, чудим се как да хванем шарана, за да не се изплъзва от ръцете ни, както и откъде да започнем, така че да го изчистим от всички ненужни костици.
Е, ние ще ви разкрием някои тайни, с които готвенето на шаран да се превърне в детска игра, а гостите и семейството ви да си оближат пръстите и да питат за блестящата ви рецепта.
Трикове преди готвенето
Много хора предпочитат да отстранят цялата кожа и да нарежат шарана на филета, така че да не им се налага да се борят с люспите. На Никулден обаче е прието той да се готви цял, защото най-вкусните и традиционни рецепти включват пълненето му с ядки, билки и подправки.
Започваме от най-важния съвет - рибата трябва да е прясна, защото тогава е и най-вкусна. За ваше удобство, в седмичната брошура на BILLA България, която обхваща периода 1-7 декември, можете да откриете пресен български шаран с люспи - специалното предложение на веригата за Никулден.
След като добре измиете шарана, идва най-трудното предизвикателство - почистването. Разбира се, тук също има трик за по-лесното премахване на люспите. Намажете рибата с оцет. Оставете я за няколко минути - люспите омекват и отстраняването им става бързо и с много по-малко усилия. За да не се изплъзва шаранът от ръцете ви, най-опитните моряци съветват да го хванете с памучна ръкавица. Използвайте остър нож и движете острието по посока, обратна на люспите. Като внимавате да не нараните кожата на рибата, изрежете и перките. Можете да използвате и съвременните ръчни кухненски уреди, които събират люспите в специално контейнерче, така че да улесните и чистенето на мивката си след това. Когато приключите, измийте шарана отново.
Следващият трик е в премахването на вътрешностите на шарана. От горната и долната част на рибата има две остри костици, които наподобяват трион. Трябва да ги отстраните внимателно, заедно с всички вени и други вътрешности. Следва отново да измиете рибата добре. Ако смятате да я изпържите, се препоръчва да я поставите върху кухненска хартия за няколко минути, за да може тя да попие излишната вода, останала върху рибата.
А как ние ви предлагаме да я сготвите?
Имаме две чудесни предложения за вкусен шаран - едно традиционно и друго - с малко по-модерен прочит. Със сигурност и за двете рецепти ще ви трябват сочни лимони, правилните подправки, ядки и разнообразие от свежи зеленчуци, които ще откриете в магазините на BILLA. Програмата на веригата "BILLA Градини" предлага широк асортимент от свежи продукти, с контрол върху пестицидите, доставени от родни производители.
Пълнен шаран на фурна с ориз, моркови, орехи, стафиди и лук
За да го приготвите, освен изброените дотук продукти, част от наименованието на ястието, ще са ви необходими още два лимона, магданоз, черен пипер, сол. След като сте почистили и измили рибата, изцедете сока на единия от лимоните, полейте шарана и го оставете за няколко минути.
Следващата стъпка е приготвянето на плънката. Започнете със запържването на 2 глави лук, нарязан на ситно, в дълбок съд, на дъното на който сте поставили мазнина. Когато лукът достигне до златист цвят, добавете два нарязани на кубчета моркова. След като и те се запържат, добавете 200-250 грама ориз. Овкусете с черен пипер и сол на вкус. След това налейте чаша с вода и оставете да къкри на котлона в продължение на около 5 минути или докато оризът поеме водата.
Добавете стафидите и предварително нарязаните на ситно орехи, поръсете с нарязания магданоз и разбъркайте добре. Плънката е вече готова и можете да пристъпите към пълненето на шарана. За затварянето на рибата използвайте конец и игла, с които да я зашиете, или шишове/клечки за зъби, с които ще забързате процеса. Когато поставите шарана в тавата за печене, го покрийте с тънки шайби лимон. Добавете достатъчно количество вода, за да покрие рибата до средата.
Печете на 180-200 градуса в предварително загрята фурна. След около час ще имате пред себе си кулинарен шедьовър, който можете да поднесете със свежи салати и зеленчуци за гарнитура - отново, от "BILLA Градини".
Можете да пресъздадете рецептата и по свой собствен прочит - например, с плънка от кисело зеле вместо ориз или пък с доматен сос, в който да изпечете рибата.
Печен шаран с медена коричка
За по-големите ентусиасти и новатори в кухнята предлагаме още една рецепта, вдъхновена от традицията за сервиране на рибно блюдо на Никулден. Отново на фокус тук е пълненият шаран, но този път - с медена коричка. За целта ще са ви необходими моркови, орехи, мед, масло, мащерка, сол и черен пипер в допълнение към рибата.
Настържете двата моркова, след което към тях прибавете смлените орехи, мащерката и 3-4 супени лъжици разтопено масло, придружени от сол и черен пипер на вкус.
Зашийте/затворете шарана спрямо предпочитания от вас метод, след което го намажете с мед и поръсете с парченца неразтопено масло. Върху рибата можете да наредите кръгчета лук и лимон.
Печете я заедно с нарязани на шайби картофи, овкусени със зехтин, сол, червен и черен пипер на 180-200 °C за час и в предварително загрята фурна. Към картофите можете да добавите нарязан магданоз и спанак за цвят и текстура на ястието.
Сервиране на ястието
Когато рибата е готова, не забравяйте да подредите трапезата красиво, независимо дали в дома ви празнува именик, или просто отбелязвате деня като един от ключовите празници в календара. Създайте празнична атмосфера и се насладете на вкусната рецепта, приготвена с любов.
Традицията повелява на масата задължително да присъства и хляб. Тук отново можете да развихрите въображението си - да приготвите у дома или пък да закупите обичан от близките ви хора тип. Ако пазарувате в BILLA или пък търсите разнообразие от пресни печива, в Пекарната на веригата със сигурност ще го откриете и ще изберете най-подходящия за домашната трапеза.
На кого да честитим?
На 6 декември Българската Православна църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, за когото се смята, че избавял моряци и рибари от страшната сила на морските вълни. Традицията на този ден да се яде шаран идва от легендата, че точно с тази риба светията запушил дупка в корпуса на кораб и избавил моряците от сигурна смърт.
На този ден празнуват още пътешественици, банкери, търговци. Имен ден честват хората с имена: Николай, Никола, Николина, Николета, Никол, Кольо, Нина, Нино, Ненка и техните производни.
BILLA България се включва в подготовката на своите клиенти за празника с традиционни за Никулден предложения в седмичната си брошура, валидна в периода 1-7 декември. Тя включва както шаран с люспи с отлично качество и вкус, подходящ за класическите рецепти, които ще откриете в готварските книги, така и изчистен - за по-забързаните кулинари, които все пак държат на българския произход на рибата. На страниците на брошурата и щандовете в магазина ще откриете още много продукти, с които да развихрите въображението си и да зарадвате любимите си хора.
*Материалът съдържа продуктово позициониране на BILLA
НАЙ
Изгонените от "Ергенът" Мария и Кристина вече не страдат за Алек
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Изкуството на съвършената визия, която покорява
Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли
Мария Бакалова ще си партнира с Райън Рейнолдс и Кенет Брана в нов филм