Многофункционалната употреба на кърпи за бърсане на чинии може да доведе до хранително отравяне. Това показва проучване, проведено от учени от университета на Мавриций. Те са анализирали 100 кърпи, използвани в продължение на месец.

Учените са открили, че бактерията Ешерихия коли се среща по-често върху кърпи, използвани за няколко дейности, като например бърсане на съдове, почистване на повърхности и подсушаване на ръце. Тя се среща още и върху влажните кърпи или върху тези в домакинства, които ядат месо.

Многофункционалното използване на кърпите може да доведе до кръстосано замърсяване с потенциални патогени, което да разпространи бактерията и да доведе до хранително отравяне.

Препоръките на учените са да сменяме често кърпите за бърсане на чинии, кухненските гъби и ръкавици и да ги оставяме да изсъхнат, преди да ги използваме отново, допълват от БТА.