Диетолози разкриха, че някои промени в подредбата на кухнята могат да ни помогнат да отслабнем, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Предишни проучвания показаха, че помещението, в което съхраняваме и готвим храната си, може да развали или да улесни диетата ни. Така например, хаосът в кухнята подтиква към системно преяждане.

Британските експерти съветват да закачим таблица с калориите на хладилника си. Цветните графични изображения, указващи колко калорични са любимите ни храни, могат да ни разубедят да посегнем към изкушенията и да ни накарат да се придържаме към хранителния си режим.

Ако на хладилника си имаме таблица, която показва количеството захар, мазнини и калории в парче торта, тя ще ни провокира да се замислим, преди да си вземем второ.

"Колкото повече визуални напомняния имаме, толкова повече се придържаме към целите си", каза консултантката по здравословно хранене Ники Уолтър.
Друг важен фактор е да поддържаме чист кухненския плот. 

"Липсата на свободно място за приготвянето на храна може да отклони човек от готвенето на здравословни ястия", обясни диетологът Пол Солтър.

Според изследване на учените от американския университет "Джонс Хопкинс" в Балтимор от 2016 г., хаосът в кухнята може да удвои приема на калории.
Дръжте подправките си близо до готварската печка. Повечето хора се колебаят да сменят бургера и картофките си с ястие от киноа, защото мислят второто за безвкусно. Подправките могат да променят това, според диетоложката Уенди Каплан. 

Освен това е доказано, че много подправки помагат в свалянето на килограми. 
Експертите съветват още да съхраняваме плодовете и зеленчуците в прозрачни съдове, за да ги виждаме и да ни напомнят за себе си. Също така е добре да се запасим с комплект дървени лъжици и бъркалки, които да са близо до готварската печка.