Много семейства не разполагат със сушилня, или живеят на оживени улици и булеварди, което е причина да не простират дрехите си на терасата. Други дори нямат такава и това отново налага да простират дрехите си в затворено помещение. Сушенето на прането вътре обаче може да бъде много вредно за здравето ни, твърдят експертите.

Учените са категорични, че сушенето на мокри дрехи в затворено помещение може да доведе до редица здравословни проблеми и оказва негативно въздействие върху състоянието на хора с астма, сезонни алергии и други заболявания.

Причината се крие във високата концентрация на прахови акари, мухъл и плесен във въздуха. Също така помещенията, в които стои прането не се проветряват достатъчно, а това създава предпоставка за възпроизвеждане на микроорганизми. Ето няколко причини, поради които не трябва да сушите прането си в затворено помещение:

Снимка: iStock by Getty Images

Дишане на химикали

Когато перем дрехите си, освен препарат за пране, слагаме и омекотител за тъкани. При изсъхването на дрехите, във въздуха остават част от тези химикали, които се дишат от хората в помещението. Те също могат да доведат до здравни проблеми и да засегнат организма като канцерогени.

Гъбична инфекция

Влажното пране позволява размножаването на спорите, които предизвикват заболяването аспергилоза. Тази гъбична инфекция засяга дихателната системата, а симптомите са свързани със задух, кашлица и втрисане. Особено вредно е за хората с астма, тъй като могат да получат обостряне на симптомите.

Останалите причини вижте ТУК