Диетолози от университетите в Мюнхен и Виена изследвали доброволци, които консумирали по 500 грама кисело мляко дневно в продължение на три месеца. Някои от участниците в експеримента добавяли към продукта зехтин, други, олио от рапица, трети - свинска мас или масло.

Доброволците, чието кисело мляко било "подправено" със зехтин, консумирали сумарно по-малко калории в обичайното си дневно меню. При тях не било наблюдавано увеличаване на теглото им. При кръвни тестове станало видно, че консумиращите зехтин имали по-високи нива на серотонин, тъй наречения "хормон на ситостта". Това се дължало на ароматно съединение, което не фигурира в другите мазнини. След това учените провели още един кръг от тестове. Те добавяли към киселото мляко само ароматните съединения на зехтина, но не и самото олио. Отново се проявявало чувство за ситост, при което дневният калориен прием бил понижен с 200 калории.

Контролната група, на която било предлагано чисто кисело мляко, много по-трудно устоявала на апетита. "Нашето изследване недвусмислено доказа, че ароматните съединения в зехтина потискат чувството за глад", заяви в заключение ръководителят на екипа Петер Шиберле.

Рецепти със зехтин от Вкусотии

ИЗБРАНО