Вредно ли е пърженето в зехтин?
Свидетели сме на непрекъсната промяна в медицинските и кулинарни съвети: Ту месото е вредно, ту се оказва, че най-ефективните диети са тези на белтъчна основа.
Ако използвате търсачката, можете да попаднете на разнопосочни мнения по този въпрос. Тук авторът на метериала ще сподели предимно личен опит.
Да започнем с Екстра Върджин - най-натуралния, студеноизвлечен зехтин.
Според почти всички изследвания, пърженето дори в екстра върджин е много по-полезно, отколкото това в олио. Той запазва качествата си при многократна употреба и не образува канцерогени (спорно, но широкоразпространено мнение) както олиото.
Този зехтин обаче, съдържа някои вещества, които започват да се променят химически при сравнително ниска температура, около 165-170 градуса. Като следствие, зехтинът ЕВ започва да пуши. както споменахме, това не е нездравословно, но промяната на вкуса и особено аромата на този вид мазнина е твърде осезаема. Да не говорим, че ако значително превишим температурата на димене на мазнината, това вече може да развали откровено вкуса.
Тази промяна неминуемо повлича и промяна на вкуса на приготвяното ястие.
Затова предлагам следната хитрина: Ако не държите непременно на класическата запържена коричка, можете да задушавате за необходимото време приготвяните ястия в тигана в бульон, вода или собствен сос, а зехтинът Екстра Върджин да добавяте непосредствено преди края на процеса.
Помас.
Използването на химически извлечен зехтин, който по правило или има много по-слаб аромат, или такъв почти липсва не се различава от това на обикновено олио. При това и вкусовите, и здравословните качества на приготвените в този тип мазнина ястия, значително превъзхождат тези от обикновено илио, Разбира се, ако говорим за нещо различно от мекици или бухти, за които най-добрият вариант е свинската мас! ;)
Извод: Спокойно можете да използвате двата вида зехтин за пържене, но за предпочитане е рафинираният помас, пред един богат на вкус и аромат екстра върджин, който, ако и не е вреден при по-високотемпературно пържене, винаги има опасност да промени безвъзвратно вкуса на приготвянето.
Ползвайте спокойно, когато имате възможност, помас, вместо олио.