Това важи и за масово разпространените съвети за готвене в зехтин или по-точно за високотемпературното пържене в маслиново олио, известо като зехтин.
Ако използвате търсачката, можете да попаднете на разнопосочни мнения по този въпрос. Тук авторът на метериала ще сподели предимно личен опит.
Да започнем с Екстра Върджин - най-натуралния, студеноизвлечен зехтин.
Според почти всички изследвания, пърженето дори в екстра върджин е много по-полезно, отколкото това в олио. Той запазва качествата си при многократна употреба и не образува канцерогени (спорно, но широкоразпространено мнение) както олиото.
Този зехтин обаче, съдържа някои вещества, които започват да се променят химически при сравнително ниска температура, около 165-170 градуса. Като следствие, зехтинът ЕВ започва да пуши. както споменахме, това не е нездравословно, но промяната на вкуса и особено аромата на този вид мазнина е твърде осезаема. Да не говорим, че ако значително превишим температурата на димене на мазнината, това вече може да развали откровено вкуса.
Тази промяна неминуемо повлича и промяна на вкуса на приготвяното ястие.
Затова предлагам следната хитрина: Ако не държите непременно на класическата запържена коричка, можете да задушавате за необходимото време приготвяните ястия в тигана в бульон, вода или собствен сос, а зехтинът Екстра Върджин да добавяте непосредствено преди края на процеса.
Помас.
Използването на химически извлечен зехтин, който по правило или има много по-слаб аромат, или такъв почти липсва не се различава от това на обикновено олио. При това и вкусовите, и здравословните качества на приготвените в този тип мазнина ястия, значително превъзхождат тези от обикновено илио, Разбира се, ако говорим за нещо различно от мекици или бухти, за които най-добрият вариант е свинската мас! ;)
Извод: Спокойно можете да използвате двата вида зехтин за пържене, но за предпочитане е рафинираният помас, пред един богат на вкус и аромат екстра върджин, който, ако и не е вреден при по-високотемпературно пържене, винаги има опасност да промени безвъзвратно вкуса на приготвянето.
Ползвайте спокойно, когато имате възможност, помас, вместо олио.
Ако използвате търсачката, можете да попаднете на разнопосочни мнения по този въпрос. Тук авторът на метериала ще сподели предимно личен опит.
Да започнем с Екстра Върджин - най-натуралния, студеноизвлечен зехтин.
Според почти всички изследвания, пърженето дори в екстра върджин е много по-полезно, отколкото това в олио. Той запазва качествата си при многократна употреба и не образува канцерогени (спорно, но широкоразпространено мнение) както олиото.
Този зехтин обаче, съдържа някои вещества, които започват да се променят химически при сравнително ниска температура, около 165-170 градуса. Като следствие, зехтинът ЕВ започва да пуши. както споменахме, това не е нездравословно, но промяната на вкуса и особено аромата на този вид мазнина е твърде осезаема. Да не говорим, че ако значително превишим температурата на димене на мазнината, това вече може да развали откровено вкуса.
Тази промяна неминуемо повлича и промяна на вкуса на приготвяното ястие.
Затова предлагам следната хитрина: Ако не държите непременно на класическата запържена коричка, можете да задушавате за необходимото време приготвяните ястия в тигана в бульон, вода или собствен сос, а зехтинът Екстра Върджин да добавяте непосредствено преди края на процеса.
Помас.
Използването на химически извлечен зехтин, който по правило или има много по-слаб аромат, или такъв почти липсва не се различава от това на обикновено олио. При това и вкусовите, и здравословните качества на приготвените в този тип мазнина ястия, значително превъзхождат тези от обикновено илио, Разбира се, ако говорим за нещо различно от мекици или бухти, за които най-добрият вариант е свинската мас! ;)
Извод: Спокойно можете да използвате двата вида зехтин за пържене, но за предпочитане е рафинираният помас, пред един богат на вкус и аромат екстра върджин, който, ако и не е вреден при по-високотемпературно пържене, винаги има опасност да промени безвъзвратно вкуса на приготвянето.
Ползвайте спокойно, когато имате възможност, помас, вместо олио.