Това важи и  за масово разпространените съвети за готвене в зехтин или по-точно за високотемпературното пържене в маслиново олио, известо като зехтин.

Ако използвате търсачката, можете да попаднете на разнопосочни мнения по този въпрос. Тук авторът на метериала ще сподели предимно личен опит.

Да започнем с Екстра Върджин - най-натуралния, студеноизвлечен зехтин.
Според почти всички изследвания, пърженето дори в екстра върджин е много по-полезно, отколкото това в олио. Той запазва качествата си при многократна употреба  и  не образува канцерогени (спорно, но широкоразпространено мнение) както олиото.

Този зехтин обаче, съдържа някои вещества, които започват да се променят химически при сравнително ниска температура, около 165-170 градуса. Като следствие, зехтинът ЕВ започва да пуши. както споменахме, това не е нездравословно, но промяната на вкуса и особено аромата на този вид мазнина е твърде осезаема. Да не говорим, че ако  значително превишим температурата на димене на мазнината, това вече може да развали откровено вкуса.

Тази промяна неминуемо повлича и промяна на вкуса на приготвяното ястие.
Затова предлагам следната хитрина: Ако не държите непременно на класическата запържена коричка, можете да задушавате за необходимото време приготвяните ястия в тигана в бульон, вода или собствен сос, а зехтинът Екстра Върджин да добавяте непосредствено преди края на процеса.

Помас. 
Използването на химически извлечен зехтин, който по правило или има много по-слаб аромат, или такъв почти липсва не се различава от това на обикновено олио. При това и вкусовите, и здравословните качества на приготвените в този тип мазнина ястия, значително превъзхождат тези от обикновено илио, Разбира се, ако  говорим за нещо различно от мекици или бухти, за които най-добрият вариант е свинската мас! ;)

Извод: Спокойно можете да използвате двата вида зехтин за пържене, но за предпочитане е рафинираният помас, пред един богат на вкус  и  аромат екстра върджин, който, ако и  не е вреден при по-високотемпературно пържене, винаги има опасност да промени безвъзвратно вкуса на приготвянето.
Ползвайте спокойно, когато имате възможност, помас, вместо олио.