Кралица Елизабет Втора навърши 94 години на 21 април, а официалният й рожден ден се чества с парад във втората събота на месец юни. По традиция от деветнадесети век официалният рожден ден на монарха се отбелязва през лятото заради по-благоприятните метеорологични условия.

Така днес ще се проведе нова церемония, създадена заради ограниченията във връзка с пандемията от новия коронавирус. Британският монарх е в изолация в замъка Уиндзор заедно със съпруга си от месец март. Самият принц Филип, който навърши 99 години на 10 юни, отбеляза рождения си ден с обяд единствено в компанията на кралицата там, а децата и внуците му го поздравиха по телефона и в социалните мрежи.

По повод днешното нетрадиционно честване, Би Би Си предлага няколко любопитни факта за Нейно Величество:

 1. Кралица Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г., но по традиция обикновено празнува през втората събота на юни, когато времето във Великобритания е по-подходящо за официални чествания.
 2. На мястото в Лондон, където е родена Нейно Величество, понастоящем има китайски ресторант. За любопитните остава загадката дали кралицата някога го е посещавала.
 3. Приблизителният ръст на кралица Елизабет Втора е 163 сантиметра.
 4. Всеизвестно е, че любимите кучета на кралицата са от породата корги. За времето си като монарх Нейно Величество е имала над 30 коргита.
 5. Първото си корги, Сюзан, бъдещата кралица получава като подарък за 18-ия си рожден ден през 1944 г.
 6. Колкото до останалите животни - Елизабет Втора официално притежава всички китове и делфини във водите около Великобритания.
 7. Схващането, че Нейно Величество притежава и всички лебеди във Великобритания, е погрешно. В действителност нейна собственост са само екземплярите от вида Ням лебед, обитаващи части от река Темза.
 8. Кралица Елизабет Втора е почитателка на шотландските фолклорни танци. Всяка година, когато се оттегля в имението си Балморал в Шотландия, Нейно Величество организира специални балове за съседите си, управата и персонала на имението и членовете на местната общност.
 9. Първият футболен мач, на който присъства кралица Елизабет Втора, е финалът на първенството през 1953 г., когато "Блекпул" побеждава "Болтън Уондърърс" с 4 на 3. Топката, използвана по време на мача, по-рано през тази година беше продадена на търг за над 5000 лири.
 10. Улиците, кръстени на Елизабет, са 237.
 11. Ликът на кралицата е изобразяван върху монети в минимум 35 различни страни и е запазен дори в някои държави, които вече не са нейно владение. По този показател Елизабет Втора държи рекорда за жив монарх.
 12. Иновациите и технологията на са чужди на Нейно Величество. Кралица Елизабет Втора изпраща първия си имейл през 1976 г. от британска военна база - дълго преди повечето хора да са "помирисвали" компютър.
 13. Първия си туит Нейно Величество изпрати през 2014 г.
 14. Кралица Елизабет Втора е "участвала" в каскада в стил Джеймс Бонд. Всъщност двойничка на Нейно Величество скача с парашут на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., преди истинската кралица да заеме мястото си на стадиона.