В човешкия мозък възникват между 12 000 и 500 000 мисли на ден. Това, само по себе си е невероятно, но давате ли си сметка на още колко невероятни неща е способна човешката мисъл. Затова, нека се запознаем с няколко психологически факти, в които сигурно ще разпознаете себе си.

Забравянето е признак на интелигентност

Добрата памет може да е сред най-добрите ни качества, но и забравянето е също толкова важно за мозъка. Учени твърдят, че лошата памет всъщност е механизъм, който разчиства място и пази мозъка ни от загубата на място и енергия.

Да те отхвърлят се усеща като физическата болка

Невронауката доказва, че когато човек е отхвърлен, той буквално усеща физическа болка. Така е, защото реакциите на организма на физическа и емоционална болка са много подобни и при двете от тялото се освобождава естествен химикал, който действа като болкоуспокояващо.

Има цветове, които съществуват, но ние не ги виждаме

Като червено-зелено и синьо-жълто. Но не са кафяво или зелено, не са цветовете, които се получават при смесването на различните пигменти. Съществуват такива цветове, но ние не ги виждаме, защото няма как мисълта ни да ги осмисли. Те се наричат "забранени цветове".

Сигурността ни кара да спрем да се развиваме

Ако се оплаквате, че животът ви е "толкова несигурен", да знаете, че това е супер. Точно тези условия ви карат да се развивате. Учените доказват, че, когато човек не се намира извън зоната си на комфорт, той не учи нови неща.

Можем да запомняме само по 3-4 неща едновременно

Изобщо не е чудно, че забравяме, особено когато имаме много задачи. Доказано е, че хората могат да запомнят до 3-4 неща едновременно.

85% от нещата, за които се тревожим, никога не се случват

Според проучване по въпроса, се оказало, че 85% от нещата, за които най-често се тревожим, никога не се случват. Което означава, че само 15% всъщност стават реалност. Сред тези тревоги са дали сме изключили ютията от контакта, дали сме заключили вратата, дали сме си забравили ключовете и т.н.

Колкото сме по-щастливи, от толкова по-малко сън имаме нужда

Когато човек е щастлив и позитивен, има повече енергия и има нужда от по-малко сън, за да функционира добре на следващия ден. Тъгата пък ни кара да спим повече.

Силните емоции провокират появата на фалшиви спомени

Човешката памет е много по-крехка, отколкото си мислим. При проведен експеримент се доказва, че при силни емоции, човешкият мозък произвежда фалшиви спомени. Психоложката Елизабет Лофтъс така накарала 25% от участниците в опита да повярват във фалшивия спомен, че като деца са били изгубени в мола.

Фобиите ни може да се предават по наследство

Някои от най-силните ни страхове - от водата, от високо и други, всъщност може да са били страхове и на нашите предтечи, които са ни били предадени генетично.

Хората са по-честни, когато са изморени

Когато човек е физически изтощен, не се съобразява какво казва. Затова вечер или нощем се получават най-честните разговори между хората.

Да харчиш пари за другите те прави щастлив

Да харчиш пари е също толкова важно, колкото да ги печелиш. Щастлив си, когато харчиш за себе си, но по-щастлив си, когато даваш на други хора.

Хората са най-стресирани между 18 и 33-годишна възраст

След 33 нивото на стреса започва да намалява у хората. Доказано е, че жените изпитват повече стрес от мъжете.

Добрите лъжци по-добре разпознават другите лъжци

Според психолозите това е така, защото самите лъжци много добре знаят какво някой друг си мисли, съчинявайки лъжа.

Само 4 минути са ни достатъчни да се влюбим

Между 90 секунди и 4 минути отнема на човек да разбере дали харесва някого и дали се чувства привлечен от него. Всичко това става само благодарение на езика на тялото и тона на гласа. Само 7% има значение какво казваме.

9 от 10 души страдат от "фантома на вибрациите"

Това е лъжливото усещане, че телефонът ви вибрира в джоба.

Колкото по-голям е изборът, толкова по-трудно е решението

Това се нарича "парадокс на избора". И стига дотам, че свободата да избираме направо ни парализира и не можем да вземем никакво решение.

Шоколадът носи повече щастие от влюбването

Така твърдят някои психолози, изследвайки промяната в активността на мозъка при различни дейности. Оказва се, че хапването на шоколад носи по-хубава емоция от слушането на любимата ни музика, печалба от лотарията и дори от влюбването.