Мъж от Нортфолк, Англия е осъден за нелегално събиране на 3000 яйца на диви птици. Даниел Лингъм може да влезе в затвора, ако не успее да покаже някаква позитивна промяна от назначено лечение в психиатрия. Последната проява на Лингъм е запечатана на наблюдателна камера от защитен резерват, докато изнася две яйца от гнездото на нощен козодой. При проверка на дома, полицията открива сериозна колекция яйца на най-различни видове, включително защитени.

Снимка: Nortfolk Police

Изчисленията на полицията посочват, че Лингъм разполага с близо 2995 яйца, а още по-лошата новина е, че над половината са защитени със закон във Великобритания.

548 от колекционираните яйца са в жълтата книга на защитените видове, докато още 546 се намират в червената книга. Полицията открива още повече изкуствени гнезда, включително и последната му кражба.

На изслушването през февруари, Лингъм се признава за виновен по пет обвинения, докато досието му помни и по-мащабни птичи престъпления. За периода между 2005 и 2018 г. Лингъм е лежал два пъти в затвора за събиране на яйца. През 2018 г. BBC посочва, че Даниел е задържан в пълно камуфлажно облекло, докато събирал яйца от земята. Опитите на адвоката да избегне присъдата, посочвайки сериозна мания към диви яйца не е успешен и задържаният влиза в затвор, макар и за кратко.

Снимка: Nortfolk Police

Първата присъда е от десет седмици за събрани близо 4000 яйца. През 2018 г. лежи още един път за 18 седмици и получава допълнителна условна присъда за 10 години. Колекционерът продължава своята стара практика и действията му открито влияят на популацията на диви птици.

Адвокат Бъроу признава, че неговият клиент има няколко психични отклонения, но по-странното е, че не събира яйцата за продажба, а ги колекционера и пази у дома си. През 2018 г. има надежда от страна на полицията, че това ще е краят на цялата сага, но уви, Лингъм изненадва отново, при това с нова и по-актуална колекция.

Въпреки поредната присъда, властите са категорични, че след време ще се срещнат отново с този почитател на птиците.