Настоящата статия е публикувана със съдействието на SkyRefund, лидери в събирането на обезщетения при закъснял или отменен полет. При проблеми с полета, проверете онлайн правото си на обезщетение: https://skyrefund.com/bg

Ръчен багаж - как да се подготвим за предстоящия полет

Ако ви предстои пътуване със самолет, тази статия ще ви помогне да се подготвите максимално добре и ще ви спести неудобствата при проверката на ръчния ви багаж. Ще ви разкажем накратко какво можете и какво не можете да вземете със себе си на борда на самолета. Ще обсъдим и някои по-специфични ситуации, така че когато се отправите към летището, да бъдете сигурни, че няма да възникнат проблеми при качването на борда.

Ръчен багаж - размер и тегло

Най-удобно и сигурно е да проверите максималните допустими размери и тегло за ръчен багаж на сайта на авиокомпанията, с която летите. Обикновено изискванията за ръчен багаж позволяват да вземете със себе си една по-голяма градска раница или малък куфар на колелца, плюс малка лична/дамска чанта. Стандартните изисквания за безплатен ръчен багаж на повечето авиокомпании са 55х40х20. Все пак ви съветваме да потвърдите тази информация, тъй като наскоро някои авиокомпании ограничиха позволения ръчен багаж до една чанта/раница.

Информацията за броя и безплатния ръчен багаж, който можете да вземете, е посочена и в имейла, който получавате, ако сте закупили билета си онлайн. Максималното тегло на ръчния багаж е 10 кг. Максималното тегло на багажа, който ще бъде качен в багажното отделение на самолета, в повечето случаи е 20 кг. Всеки допълнителен багаж се заплаща, а някои авиокомпании позволяват децата да имат единствено ръчен багаж.

Задължителни неща, които да подготвите в ръчния си багаж

Задължителните неща, които трябва да вземете в ръчния си багаж са:

  • портмоне с валута и кредитни карти
  • вашите документи - паспорт и/или лична карта
  • бординг картите за предстоящия полет или полети
  • вашата застраховка

Ако носите лекарство, което не изисква рецепта, например аспирин, можете да го вземете със себе си на борда. То трябва да бъде в оригиналната си опаковка. В случай, че имате хронично заболяване или в момента използвате по-специални медикаменти, ще ви трябва рецепта от лекар, която да представите. Посъветвайте се с него преди полета за други необходими документи.

Как да направите полета си по-приятен

В зависимост от продължителността на полета и броя прекачвания ви съветваме да опаковате в ръчния си багаж някои основни неща като:

  • Електроника - мобилен телефон, таблет или лаптоп, електронен четец, музикален плеър. Не забравяйте и зарядните устройства към тях. Ако ви предстои престой от шест часа, например, бихте искали да има с какво да се забавлявате. Любителите на хартиените издания могат да вземат със себе си книга или да си купят от летището.
  • Дрехи - ако ви предстои по-дълго пътуване с едно или повече прекачвания, подгответе в ръчния си багаж основни неща като чифт чорапи и тениска. Помислете за разликите в температурите между мястото на излитането и мястото на кацането, както и как ще се придвижите от летището до мястото за настаняване. Ако пътувате от България за някоя северна страна, със сигурност бихте искали да имате по-топла блуза в ръчния си багаж.
  • Средства за приятен сън - ако дрямката ви може да бъде смутена лесно, вземете си тапи за уши. При дълъг полет е добра идея да си закупите надуваема възглавница, която се слага на врата, за да държи главата ви в удобна позиция. Обуйте си удобни обувки и дрехи и имайте предвид, че в самолета може да стане леко хладно когато се издигне над 9000м.
  • Лакомства срещу заглъхване на ушите: при излитане и кацане ушите ви може да заглъхнат. Подгответе си дъвки или бонбони за смучене, за да предотвратите неприятното усещане.

Течности на борда и тоалетни принадлежности в ръчния багаж

Имате право да вземете течности и тоалетни принадлежности в ръчния си багаж, но размерът на всяка опаковка не трябва да надвишава 100 мл, а всички заедно трябва да се побират в еднолитров найлонов плик със запечатване. Обикновено на борда на самолета се предлагат напитки, но за всеки случай можете да вземете със себе си бутилка с вода за многократна употреба, която може да бъде сгъната.

Музикални инструменти и ръчен багаж

На борда на самолета можете да вземете музикални инструменти с размер, който не надвишава допустимия размер на ръчния багаж. По-големите музикални инструменти, като челото, например, се чекират на лентата за извънгабаритен товар. Имайте предвид, че ако вземете музикален инструмент със себе си, ще трябва да доплатите, за да имате право да вземете и ръчния си багаж.

Домашни любимци

На борда на самолета е позволено качването на домашни любимци, които не надвишават 8 кг заедно с клетката, а тя трябва да е с размери, допустими за ръчен багаж. При всички останали случаи животното ще бъде настанено в багажното отделение, а при по-дълъг полет ще бъде приспано. За домашните любимци се закупува отделен билет. Съветваме ви да проверите изискванията за вкарване на животно в съответната държава и да се посъветвате с вашия ветеринар преди полета за необходимите ваксини и документи.

Огнестрелни оръжия и остри предмети в ръчния багаж

Личните огнестрелни оръжия са позволени на борда на самолета при условие, че е представено разрешително пред гранична полиция. Вашето оръжие ще бъде поставено в заключена кутия, която да вземете на борда със себе си. Мунициите ще бъдат поставени в отделна кутия, която остава при екипажа. При пристигане отново ще трябва да минете през гранична полиция. Потвърдете всички детайли с авиокомпанията, с която летите.

Взимането на остри предмети в ръчния багаж е забранено. Не опаковайте джобни ножчета и ножички в ръчния си багаж. Поставете ги в основния чекиран багаж.

Имате право да вземете запалка със себе си, включително BIC и Zippo. На летищата има обособени зони за пушачи.

Остри предмети като въдица или триножник за фотоапарат поставете в основния си багаж и се погрижете да не стърчат и да не опъват куфара.

Изгубен или повреден багаж

На всеки може да се случи неприятната ситуация да се окаже с повреден багаж или без багаж след дълъг полет. Не изпадайте в паника, ако това се случи и на вас. Днес едва 7% от забавените куфари се оказват изгубени. Системите за проследяване на летищата са достатъчно добри и проблемът ще бъде разрешен бързо. Разберете как да получите обезщетение за изгубен багаж, както и коя авиокомпания носи отговорност, и в кои случаи имате право на обезщетение.

Ако вземете предвид нашите съвети, сме сигурни, че можете да се отправите към летището без притеснение и ни остава единствено да ви пожелаем приятен полет!