Ние можем да се държим естествено в дружелюбната компания на близките си и да разговаряме по всяка тема, но в светското общество е необходимо да се спазват определени правила и да се знаят границите на това, което е позволено в разговора.

В края на краищата неспособността да се държите адекватно в съвременния свят и да не знаете правилата на етикета е равносилно да се противопоставите на обществото и да се покажете в неблагоприятна светлина, пишат от Е-здравей.

Знанието на правилата за светски разговор е полезно не само за бизнес събития, но и за сватби, годишнини, корпоративни партита - на всяко място, където се събират непознати хора.

Съвети за 5 теми, които не бива да бъдат обсъждани, както и как да се отговори на неудобни въпроси в светското общество.

Семейството и взаимоотношенията

Не забравяйте: никакви клюки и хвалби. Вашата цел е да се покажете от най-добрата си страна. Ето защо човек никога не трябва да се хвали или да обсъжда семейните дела. Първо, семейството е болезнената тема за всички. Не мислите ли, че можете да навредите на някого с лоши изказвания за баща му или майка му, децата и още повече за интимните отношения? На второ място, никога не знаете какво се случва в чуждо семейство. Трето, не се знае кой в каква връзка с човека, когото обсъждате. Достатъчно е непознатите хора да знаят дали сте женени и дали имате деца. Всичко останало е табу.

Парите в светския разговор

Любима тема на всички - кой печели много, къде се облича, къде отива. Но в светското общество говорят за това само невъзпитаните хора. Например, ако обсъждате пътуване, говорете за страната или града, които сте посетили, но не и за хотела. Не знаете каква ваканция могат да направят настоящите ви събеседници, а името на хотела веднага ще разкрие финансовото ви положение. Има хора, които няма да изненадате с пътуването си и обратно, може би някой ще ви завижда. Всяка опция няма да ви бъде от полза.

Неподходящ въпрос: "Боже, каква рокля! Колко струва?"

Как да отговорите? Усмихнете се: "Това е подарък!"  и прехвърлете разговора на друга тема. И така за всичко.

Здраве

Не говорете за какво ви боли, от какво се умира и какво ви е казал лекарят при последното ви посещение. Помислете кой се нуждае от вашите проблеми? В края на краищата хората са дошли да се отпуснат или да направят полезни контакти. И още повече не обсъждайте физическите увреждания или болести на някого. Винаги се изказвайте позитивно и оптимистично.

Религия

Да спорим по религиозни теми или да говорим негативно за религията на някой друг е тема табу в светския разговор. Никога не участвайте в такива дискусии, ако смятате, че сте образован и уважаван човек.

Политика

Колкото хора, толкова мнения. Всеки човек има своя собствена визия за ситуацията и политическите предпочитания. Защо да си създавате вражди? За да поддържате разговор по някаква политическа тема, достатъчно е да посочите какви права и ограничения се дават от регулаторен акт или да обясните основната идея за партия/организация. Трябва да покажете, че сте запознати с въпроса, но не трябва да давате никаква оценка или да изказвате лично мнение.

И ако човек е прекалено натрапчив по даден въпрос, не се страхувайте да отговорите: "Не бих искал да говоря за това". Развийте способността да говорите за всичко и нищо. Тогава винаги ще се проявите като интелигентен и разумен човек в очите на обществото. И оставете сърдечни разговори за топлите срещи с близки приятели и роднини.