Алкохолът има различен ефект върху мозъчна активност при мъжки и женски мишки, съобщи електронното издание EurekAlert!, като цитира американско проучване.

Учени от университета Тъфтс в Бостън стигнат до това заключение по време на експеримент, при който инжектират големи дози етанол на няколко женски и мъжки мишки. Те проследяват как първата и всяка следваща влияят на активността на мозъчната област, наречена амигдала. За целта специалистите имплантират свръхчувствителни електроди в тази част на мозъка.

Злоупотребата със спиртни напитки често върви ръка за ръка с тревожност и депресия, а амигдалата участва и в двете. Затова и специалистите се насочват да изследват нея.

Получените данни сочат, че алкохолът наистина нарушава работата ѝ. Оказва се, че има разлика при нарушенията при мъжките и женски екземпляри. При тези от нежния пол смущения се появяват само след първата доза алкохол, докато при мъжките - при всяка следващата, предава БТА. Това потенциално би могло да е обяснение за по-големия брой алкохолици сред представителите на силния пол, смятат учените.

Изследователите се надяват, че последващите експерименти с гризачи ще помогнат да се създадат терапии за възстановяване на функцията на амигдалата и ще предпазят мъжете.

Снимка: iStock by Getty Images