Басистът на американската рок банда Faith No More Бил Гулд познава добре Балканите и Сърбия. И по-точно познава тяхната алкохолна страна - при това в такива подробности, че сам основава компания за внос на сръбска ракия в Съединените щати.

Името на компанията му - "Yebiga" е фонетично изражение на сръбската фраза за "Е*и го", изписана с една буква разлика от сръбския правопис. Гулд споделя, че е искал името на ракията му да е забавно, но и да е свързано със страната, от която идва тя.

Faith No More е една от първите американски банди, които започват да правят турнета в Източния блок след падането на социализма. Те дори имат концерт в Берлин в деня, в който пада Берлинската стена.

Пред списание "Forbes" Гулд си припомня за първите концерти на групата в Унгария и Словения. "Свирихме в Будапеща и децата от България пътуваха по 12 часа с автобус, защото това беше единственият им шанс да видят западна група. По онова време нямаше много пари, но хората ни носеха подаръци - предимно домашни ракии. Срещах се с младежите зад сцената и те ми даваха бутилки Това, което ми хареса, беше, че можех да усетя вкуса на плода. Всяка ракия беше уникална, със собствен почерк".

Именно тогава Гулд започва да пие твърд алкохол, като преди това е бил почитател основно на бирата.

Днес има много приятели на Балканите и посещава полуострова поне веднъж годишно. Споделя, че именно ракията е едно от нещата, което го свързва със сръбските му приятели. Когато установява, че в Щатите не може да се намери хубава ракия, решава сам да започне да внася такава.

Гулд споделя впечатленията си, че всеки, постоянно и за всичко повтаря "Yebiga" в Сърбия. "Дори и свещениците я казват постоянно. Всеки употребява тази дума," разказва той.

Макар да не е бил наясно с това първите пъти, когато посещава Сърбия и Унгария, наскоро Гулд научава, че семейството му има корени в тези две страни.