Бракът не прави хората по-щастливи или по-здрави от самотниците,  показва проучване, цитирано от Мейл онлайн.

Учени изследвали физическото и психическото здраве на женените хора и на тези, които никога не са казвали "Да" на своя партньор. Според учените от Калифорнийския университет сключването на брак не е показало, че подобрява благосъстоянието в дългосрочен план.

Д-р Бела де Пауло, която е научен ръководител на изследването, разглежда резултатите в книгата си "Неженени по душа: силата, свободата и изпълващата сърцето радост от ергенския живот".

В проучването на авторката, публикувано през 2016 г., се казва: "Медиите и дори научните списания са пълни с твърдения, че бракът е полезен за здравето и благополучието. Един по-внимателен поглед върху изследванията обаче, с оглед на методологическите пристрастия, показва, че подобни твърдения често представят невярно или преувеличават резултатите от проучванията", пише БТА.

Тя продължава: "Разглеждат се примери за изследвания на самоубийствата, депресията, самотата, физическото здраве и щастието. При напречните изследвания хората, които остават самотни, обикновено имат много сходни резултати с тези, които в момента са женени.

"При надлъжните изследвания има малко доказателства, че сключването на брак води до трайно подобряване на здравето или благосъстоянието", казва д-р Де Пауло в заключение.

Прегледът на изследването е публикуван в Encyclopaedia Of Mental Health.