Ще ви бъде простено, ако си помислите, че песента на Eagles - "Hotel California" е написана за "Сесил" в Лос Анджелис.

Текстът й загатва за хотел, който на пръв поглед изглежда приветлив и гостоприемен, но в него се крие тъмна тайна. И наистина, хотел "Сесил" има мрачна история, която е толкова завладяваща, че е вдъхновение за "Хотел Кортез" в "American Horror Movie".

"Сесил" е проектиран от Лой Лестър Смит и построен от хотелиера - Уилям Банкс Ханер. Открит е на 20 декември 1924 г. По данни на Бюрото по труда на САЩ построяването му тогава е струвало над 1 млн. долара, което днес би било над 21,2 млн.

14-етажната сграда в стил "beaux-аrts" със 700 стаи, намираща се на "640 Main St." в Лос Анджелис, е била замислена като бляскава дестинация за международни бизнесмени и туристи от средната класа. Декориран елегантно, той наистина е бил 5-звезден хотел за времето си. За съжаление само две години след откриването му светът изпада в Голямата депресия. Районът около "Сесил" става известен като "Skid Row" - дом на хиляди бездомни хора, а великолепният хотел скоро се превръща в място за срещи на престъпници, убийци, наркомани, прелюбодейци, бегълци и проститутки.

Поредицата от насилие и смъртни случаи, които сполетяват гостите на хотела, започва с първото регистрирано самоубийство на 22 януари 1927 г.

Според публикация в "Los Angeles Sunday Times" бившият търговец на недвижими имоти - Пърси Ормънд Кук, се застрелва в главата в хотелската си стая, след като не успява да оправи отношенията си със семейството. Той умира още същата вечер.

През същата година вниманието отново се насочва към прага на "Сесил", когато Джон Кронър е арестуван там за кражба. След три години хотелът попада пак в новините, когато издирването на У. К. Нортън, обявен за изчезнал по-рано, внезапно приключва. Той се е регистрирал под името Джеймс Уилис и е заявил, че е от Чикаго. Нортън е бил мъртъв само от няколко часа, когато е намерен от камериерка. Смята се, че е погълнал капсули с отрова, някои от които са намерени в джоба му.

През септември 1932 г. камериерките направили още едно откритие.

Една от тях - г-жа Кери Браун, намерила тяло, за което се смята, че е на 25-годишния Бенджамин Додич, починал от огнестрелна рана в главата. Той не оставил предсмъртно писмо и полицията заявила, че няма видима причина за смъртта му. След самоубийствата и убийствата следват още няколко трагични инцидента - смъртта на сержанта от медицинския корпус на армията - Луис Д. Бордън, който е открит мъртъв в стаята си, и Грейс Е. Магро, която пада от деветия етаж. За Бордън се знае, че си е прерязал гърлото с бръснач. Оставя няколко бележки, в една от които като причина посочва лошото си здравословно състояние. Магро пък прелетяла през етажите. Телефонните жици, които се откъсват от стълбовете, се заплитат около тялото ѝ и я смазват.

По-малко от година 35-годишният пожарникар от Корпуса на морската пехота на Съединените щати - Рой Томпсън, прекосил лобито на "Сесил", също е намерен мъртъв. Тялото му е забелязано от служител на хотела на покрива на съседна сграда. Той е бил отседнал в сградата в продължение на няколко седмици и се смята, че също се е самоубил. Не е оставил никакви бележки, които да обяснят постъпката му, а полицията е описала случая като "самоубийствен скок" от четиринадесетия етаж на хотела.

През 1939 г. 39-годишният офицер от военноморските сили - Ървин К. Неблет, е намерен в безсъзнание в стаята си, след като поглъща отрова. Неблет, който бил радист 2-ри клас от Военноморските сили на САЩ, умира от отравяне със стрихнин. В стаята му полицията открива запечатано писмо, адресирано до д-р Д. К. Неблет от Стейтън Айлънд. Полицаите не отворили писмото, а го изпратили заедно с тялото му в моргата в Лонг Бийч.

На 11 януари 1940 г. е установено, че 45-годишната учителка Дороти Шейгър е погълнала отрова. Вестник "Los Angeles Times" съобщава, че тя е "близо до смъртта". Дороти умира на следващия ден и е погребана в "Evergreen Memorial Park and Mausoleum" в Ривърсайд, Калифорния. През септември 1944 г. нейната съименничка - 19-годишната Дороти Жан Пърсел, ражда момче в банята и изхвърля новороденото от сградата. Пърсел, която била отседнала при по-възрастна компаньонка, заявила, че не знаела, че е бременна, и когато родила, помислила, че детето ѝ е мъртвородено. По-късно съдебен лекар установява, че бебето е било живо, преди майка му да го хвърли. Тя била арестувана, но на съдебния процес била призната за невинна в убийство поради невменяемост.  

Неразкритото убийство на "Черната Далия" шокира цялата страна. Говори се, че преди смъртта си е посетила хотел "Сесил", въпреки че това никога не е било потвърдено.

Едно от най-известните мистериозни убийства на всички времена вероятно не се е случило в "Сесил", но може би е свързано с него. Двадесет и две годишната начинаеща актриса Елизабет Шорт, станала известна след смъртта си като "Черната Далия", изчезва на 9 януари 1947 г. Обезобразеното ѝ голо тяло е намерено шест дни по-късно на празен парцел, на около 5 мили от хотела. По време на разследването слуховете и сведенията сочат, че тя или е отседнала като гост в "Сесил" в дните преди това, и/или е била видяна в бара на лобито, съобщава "Insider". Тези твърдения обаче са оспорени от някои и остават непотвърдени.

Самоубийствата продължават и след смъртта на Шорт.

На 22 октомври 1954 г. 55-годишната Хелън Гърни скача от прозореца на стаята си на седмия етаж и се приземява върху шатрата на "Сесил" на оживената главна улица. Тя привлича тълпа от стотици минувачи, докато пожарникарите се опитват да извадят тялото ѝ. Един от свидетелите е хоспитализиран, тъй като е изпаднал в истерия.

На 11 февруари 1962 г. Джулия Франсис Мур скача от прозореца на стаята си на осмия етаж и се приземява в осветителна шахта на втория. Тя не оставя предсмъртно писмо, но сред вещите ѝ има банкова книжка от Илинойс, от която се вижда, че в сметката ѝ има баланс от 1800 долара (равняващи се на 15 418,44$ през 2020 г.). Няколко месеца по-късно, на 12 октомври, 27-годишната Полин Отон също скача от прозореца на стаята си на деветия етаж. Нейният съпруг - Дюи, казва, че се е появила на работното му място по-рано през деня с желание за помирение. Той споделил, че я е завел в хотела, за да обсъдят това. Когато напуснал стаята, Полин скочила и се приземила върху 65-годишния пешеходец - Джордж Джанини, като убила и двамата на място. Тъй като не е имало свидетели, полицията първоначално смята, че Отон и Джанини са се самоубили заедно. Разследващите обаче установяват, че мъжът е бил с ръце в джобовете и все още е носил обувки, за които потвърждават, че ако е бил скочил, обувките му са щели да паднат при удара.

Mестна жена е намерена мъртва, след като е била сексуално нападната в хотелска стая в "Сесил".

Следващото известно убийство в хотела е през 1964 г. "Гълъбовата Голди" Осгуд е 59-годишна местна жена, известна с това, че храни гълъби на пл. "Пършинг" в близост до хотела. Тя е намерена мъртва в хотелската стая, след като е била сексуално нападната, а след това удушена и намушкана с нож. Въпреки че първоначално е арестувано едно лице, по-късно то е изключено като заподозрян, според "Vocal Media". Разследването не довело до резултат, като убиецът останал на свобода, а случаят - неразкрит.

Ричард Рамирес, известен още като "Нощният ловец", е живял в хотела по време на своите убийства в средата на 80-те години.

През 80-те години в хотела се появява серийният убиец и сатанист - Ричард Рамирес, известен като "Нощният ловец". По време на своите убийства той отсяда на 14-ия етаж и плаща по 14 долара на вечер за стая там, според документалната поредица на Netflix от 2021 г. "Място на престъплението: Изчезването в хотел "Сесил" в продължение на много месеци той не е бил разкрит като убиец. Рамирес тероризира Лос Анджелис приблизително от юни 1984 г. до август 1985 г., като насилва сексуално и убива хора. Твърди се, че изхвърлял окървавените си дрехи в контейнера за боклук на хотела и се качвал гол в стаята си. Едва след като е публикувана негова снимка от предишен арест, е открит и заловен през лятото на '85-та. Осъден е за най-малко пет опита за убийство, 11 сексуални посегателства и 13 убийства. Присъдата му е да бъде убит в газова камера, но 24 години по-късно и все още със смъртна присъда, Рамирес умира от рак, както установява съдебният лекар, съобщава CNN.

Хотелът е бил дом и на втори сериен убиец - австрийския журналист Джак Унтервегер.

Джак Унтервегер убива жена в Австрия и е арестуван през 1976 г. Въпреки че е осъден на доживотен затвор, държавата смята, че той се е поправил, и го освобождава предсрочно през 1990 г., според "Biography". Той се превръща в незначителна "знаменитост" и писател. Пътува до Лос Анджелис, за да напише статия за списание, посветена на секс работничките. Но в рамките на година Унтервегер убива три от тях, като ги удушава с презрамките на сутиените им, съобщава "Los Angeles Times". По това време живее в хотел "Сесил". След като е заловен и арестуван, е признат за виновен за най-малко девет убийства, включително на трите жени в Ел Ей. Когато отнема живота си през 1994 г., вече излежавал присъда в австрийски затвор.

View this post on Instagram

A post shared by The Cecil Hotel (@thececilhotel)

В началото на 2000-та година нов предприемач създава "Stay on Main" - ребрандиран хостел в рамките на "Сесил", който разделя етажите за различни цели.

През 2003 г. тогавашните собственици - Джон Делука и Дейл Лорер, обновяват фоайето и общите части на хотела, а четири години по-късно продават имота на Фред Кордова. По това време хотелът разполага с 600 стаи. Кордова имал още планове да го обнови, за да даде на "Сесил" чиста основа, което довело до концепцията и откриването на "Stay on Main" през 2011 г. Той е рекламиран като бюджетен хостел за туристи, като не заменя напълно бившия "Сесил". Вместо това сградата е разделена на няколко отделни предназначения: вторият и третият етаж са за дългосрочни наематели с ниски доходи, а останалите последни етажи - за "Сесил". "Stay on Main" разполагал със собствен вход и указателни табели. Много от гостите не са останали с впечатлението, че всъщност са отседнали в "Сесил", тъй като в сайтовете за резервации "Stay on Main" е посочен като отделен обект. В "Място на престъплението: Изчезването в хотел "Сесил" тогавашният управител Ейми Прайс казва, че между 2007 и 2017 г. от хотела е трябвало да се обаждат на полицията по няколко пъти на ден. Тя също така споделя, че според нея само по време на нейната работа там е имало над 80 смъртни случая. 

Студентката Елиза Лам е обявена за изчезнала, след като не се е отписала от хотела през 2013 г.

Един от най-известните смъртни случаи, свързани със "Сесил", е този на 21-годишната Елиза Лам от Британска Колумбия. Студентката се настанява в хотела на 26 януари 2013 г. и първоначално е отседнала в стая тип "хостел" със съквартиранти. Имало обаче оплаквания от поведението ѝ, затова била преместена в единична. На 31 януари Лам е обявена за изчезнала, след като родителите ѝ не се чуват с нея на датата на напускане на сградата. Полицията разследва изчезването ѝ, като преглежда оставените й вещи, претърсва сградата, преглежда записи от охранителни камери и разпитва служители. Въпреки че хотелът не разполага с видеонаблюдение на всеки етаж (включително на петия, където е била отседнала), полицията в крайна сметка открива един забележителен кадър, на който тя е в асансьора. На него натиска почти всички бутони на етажа, но вратите не се затварят.

Поведението и движенията ѝ изглеждали странни, а тя изглеждала така, сякаш се крие. По-късно стана ясно, че органите на реда са установили, че Лам е страдала от депресия и биполярно разстройство, което може да обяснява поведението и изчезването ѝ. След като кадрите предизвикват теории на конспирации, тялото й е намерено в резервоара за вода на хотела. Седмици по-късно гостите му започват да се оплакват от налягането на водата и нейния вкус. Така служител на хотела открива тялото на Лам, плаващо в затворения резервоар за вода на покрива. Смъртта ѝ е обявена за случайно удавяне, без физически травми, съмнения за нечиста игра или наркотици в организма ѝ.

"За 22 години работа като репортер това е един от онези случаи, които ме привличат, защото знаем кой, какво, кога и къде. Но винаги остава въпросът защо", казва Лолита Лопес, репортер на "NBC LA", във връзка с мистериозната смърт на Лам.

Въпреки това подробностите около историята на студентката остават неясни и обществеността тогава има въпроси относно това как се е качила на покрива, без гостите или служителите да я забележат, как не е задействала аварийните изходи и как е затворила водния резервоар. Полицията смята, че е излязла от стаята си на петия етаж и се е изкачила по пожарните стълби, докато стигне до покрива. След мистериозната смърт в "Сесил" се наблюдава ръст на резервациите, очевидно от хора, които са заинтригувани от историята и репутацията му.

Имотът е продаден за пореден път, става национална забележителност и е затворен за ремонт.

През 2014 г. имотът е продаден на нюйоркския хотелиер Ричард Борд за 30 милиона долара. След това през 2016 г. "Simon Baron Development" го придобива като собственик и предприемач и е обявено, че сградата ще претърпи основен ремонт, като се планира да се превърне в престижен бутиков хотел с жилища под наем. През февруари 2017 г. градският съвет на Лос Анджелис го обявява за "културно-исторически паметник". Същата година е затворен, като в по-голямата си част е изоставен, с изключение на екипите по ремонта и охраната, която е била на територията на хотела от време на време. Плановете за превръщането му в луксозен хотел пропаднали - не се знаело в какво ще се превърне "Сесил" и дали ще отвори отново. 

Докато хотелът все още е затворен, ютубърът - Пийт Мондзинго се премества от другата страна на улицата. Той казва, че е станал свидетел на странни явления и ги документира за своя канал в YouTube.

Преди да се премести срещу "Сесил", Пийт не знаел много за хотела. Въпреки това темата става водеща в канала му и той често заснема видеоклипове в социалните мрежи на това, което описва като "зловеща, необяснима дейност". Според неговите кадри балконските врати неочаквано се отварят и затварят, завесите се движат и светлините в стаите се включват. Освен това той споделя, че е виждал много сенки на прозорците на хотела. 

Снимка: Getty Images

"Първото нещо, което видях беше мъж на балкона, който пуши пура. Беше в 2 часа сутринта и изглеждаше сякаш ме наблюдава", казва Пийт пред "Insider". "Тичах от едната страна на апартамента си до другата, за да видя дали главата му ме следва и дали това наистина се случва."

Младежът допуска, че може да е плод на въображението му - бездомник, който е влязъл, или дори призрак. Друг път Пийт казва, че е видял силует на човек, висящ на последния етаж на сградата.

"Не се обадих на ченгетата, защото хотелът беше затворен, така че не исках да изглежда, че се заблуждавам", казва той. Във видео пояснява, че сянката е изчезнала няколко часа по-късно.

Лиза Риос, ръководител на проекта за комуникации в "Skid Row Housing Trust", който сега управлява мястото, споделя, че четирима души са живели там между 2017 г. и 2021 г., но не са знаели за смъртен случай там по това време. 

@peetmontzingo my hands are still shaking #cecilhotel Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Инфлуенсърът получава достъп до сградата и няколко пъти показва на последователите си как изглежда хотелът днес. Според пазачите "се усещат странни неща" вътре.

След години на записване на събитията в хотела и опити за достъп, Пийт признава, че пазач най-накрая го е пуснал през нощта на 11 юли 2021 г. - нещо, което ръководството на сградата не е изяснило, според "Skid Row Housing Trust". В неговите видеозаписи в YouTube от преживяването светлините са включени и изглежда, че е в средата на ремонт. 

"Забелязах на горните три етажа, че колкото по-нагоре се изкачваш, толкова по-странно се чувстваш", казва във видеото Пийт и добавя: "Всеки пазач, с когото говорих - дори и да не вярва в паранормални неща - се съгласи, че усеща някакви необичайни неща на последните етажи."

Рижият видеомейкър дори посещава стаята на Рамирес, №1419.

"Определено имах чувството, че ме наблюдават, което беше странно. Веднага щом излязох от стаята му, усетих полъх. Беше много зловещо", казва Пийт. Когато го попитали дали смята, че хотелът е обитаван от духове, той отделил няколко минути за размисъл. "Мисля, че това е смесица от лоша енергия, обитаване от духове и злощастните събития, които са се случили там."

През 2020 г. хотелът даде достъп на режисьори, за да разследват всяка паранормална дейност в сградата.

"Сесил" отвори врати за първи път за шоуто Discovery+ "Ghost Adventures" през 2020 г. В двучасово специално предаване, излъчено на 4 януари 2021 г., водещият Зак Баганс и екип от паранормални изследователи изучават хотела. Заснемайки странни визуални и аудио записи, заедно с преживяването на "физически страдания", екипът стигна до заключението, че тъмната енергия от миналото все още влияе, според "Travel Channel".

Хотелски апартаменти за хора, с ниски доходи.

През 2021 г. "Cecil Hotel Apartments" отвори за пореден път врати. Стаите се предлагат за наемане от жители на Лос Анджелис с ниски доходи, които печелят между 30% и 60% от средния доход в района от $24 850 годишно. При наем, вариращ между $900 и $1200 на месец, наемателите могат да използват ваучери за жилища, които подпомагат плащането. Три месеца след повторното си отваряне сградата е заградена с дъски срещу нежелани посетители и дискретно обслужва своите наематели. 

Известният в социалните мрежи съсед - Пийт, също присъства на церемонията по прерязване на лентата на "Cecil Hotel Apartments". Въпреки че събитието е отворено за обществеността и пресата, той е незабавно ескортиран. Смята, че пазачът го е разпознал от неговите видеоклипове. 

"Те просто дойдоха при мен и ме изгониха. Бях заплашен и наистина не разбирам защо", казва Пийт.

"Skid Row Housing Trust" заяви, че събитието е само с покана, включително "избрани служители, партньори от общността и акредитирана преса".

Според Пийт входът на хотела сега е в задната част на сградата. Той също така твърди, че е видял множество линейки и пожарни коли да спират до него.

@peetmontzingo

who was on the live last night? definitely one of the most insane things ive seen.. they closed the block.. ppl got evacuated.. not sure if what my neighbor said was true but ill keep u updated

Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

През 2023 г. хотелът все още работи. Повечето ревюта на хора, отсядали там, посочват, че мястото им донесло дискомфорт. Жена, дала 3/5 звезди, твърди, че докато била в хотела, една сутрин е събудена от "мъж, който се взирал в нея". Бил й казал, че е "служител, който искал да се увери, че е добре". 

Над гишето за регистрация има стар часовник, чиито стрелки са постоянно застопорени на 5:27 ч.

"The Cecil Hotel", известен като "самоубиецът", има безброй истории за студени петна и сенчести фигури, видени там. Има разкази на хора, които споделят, че виждат Елизабет Шорт, и други, които съобщават, че имат чувството, че ги наблюдават. "Сесил" не е известен с близо 100-годишната си история или с красивото си фоайе, а по-скоро с това, че многократно е бил сцена на трагедии и смъртни случаи. Според "Esquire" той е популярен като "Американският хотел на смъртта".