70-годишнината на кралица Елизабет Втора на престола ще бъде отпразнувана в Обединеното кралство с военен парад, концерти, местни тържества. Ще има състезание за създаване на нов десерт за платинения юбилей, става ясно от съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от световните информационни агенции.

На 6 февруари кралица Елизабет Втора ще стане първият британски монарх, управлявал седем десетилетия. Кулминацията на тържествата за годишнината ще бъдат събития от 2 до 5 юни тази година. Все още не е уточнено в кои от тях кралицата, която е на 95 години, ще участва лично, след като неотдавна лекарите я посъветваха да си почива повече.

Снимка: Getty Images

Удълженият празничен уикенд с добавен официален почивен ден в чест на кралицата започва на 2 юни с традиционния военен парад, с който се отбелязва официалния рожден ден на монарха.

На 3 юни ще има благодарствена литургия в катедралата "Сейнт Пол" в чест на службата на кралицата за Обединеното кралство и Общността на нациите.

Кулинарният конкурс "Платинен пудинг", спонсориран от Бъкингамския дворец, предизвиква британски граждани на възраст над 8 години да създадат нов десерт, посветен на кралицата. Кандидатите ще бъдат оценявани от телевизионните кулинарни звезди Мери Бери и Моника Галети и главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган. Рецептата, спечелила конкурса, ще бъде публикувана в навечерието на празничния уикенд, за да може да бъде част от тържествените угощения.

Близо 1400 души вече са се регистрирали като домакини на юбилейни обеди на 5 юни. От Бъкингамския дворец очакват, че в страната ще се организират около 200 000 подобни местни празненства. Предвидено е парти и в Бъкингамския дворец.

Кулминация на юбилейния уикенд ще бъде спектакъл, в който танцьори, музиканти, военни и професионалисти в различни ключови сфери ще "разкажат историята на управлението на кралицата", а деца ще пресъздадат в картини надеждите и очакванията си за планетата, обявиха от Бъкингамския дворец. 

Снимка: Getty Images