Германските пивовари възнамеряват да започнат да добавят в етикетите на бутилките с бира информация за точното количество калории, което се съдържа в нея.

Макар Европейската комисия да бе заплашила да изиска подобно съдържание на етикетите, браншовите организации Германска асоциация на пивоварите и Частни пивоварни в Германия подчертават, че включват това уточнение по собствено желание, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Новите етикети ще бъдат пуснати постепенно в течение на 2019 година.

Засега няма европейско законодателство, което да изисква етикетите на алкохолните напитки да указват енергийната им стойност. Според изследване на група ИНСА (INSA) за пивоварните компании обаче 52 процента от германските потребители биха се радвали на такава информация.

"Пивоварите няма какво да крият", заяви Норберт Айхеле, ръководител на пивоварската асоциация.

По думите му прозрачността дори е в техен интерес, тъй като в момента повечето любители на напитката надценяват калориите, които се съдържат в нея.

"Бутилка пилзнер (светла била, тип лагер) има средно 200 калории. Много потребители обаче мислят, че има 300, 400 или дори 500 калории", посочва той.

Пивоварите допълват, че се надяват производителите на вино и други видове алкохол да последват примера им. Говорител на винопроизводителите от южната германска област Франкония обаче реагира критично на идеята.

"Не виждаме никаква необходимост от информация за хранителната стойност или калориите на виното, защото виното е удоволствие. Хората във Франкония не се тревожат дали ще надебелеят от виното. Те му се наслаждават", заяви Михаел Бок.