Служителите на националния парк "Йелоустоун" евтаназираха бизонче, което беше изоставено от собственото си стадо заради контакт с човек, съобщи АП.

"Взехме това решение не защото сме мързеливи, безразлични или некомпетентни, когато става дума за нашите познания за бизоните. Взехме това решение, защото националните паркове поддържат естествените процеси", каза паркът "Йелоустоун" в Туитър.

Служителите на защитения обект казаха, че възможностите им са били ограничени, тъй като бизоните трябва да бъдат поставени под карантина, преди да бъдат изпратени в защитени стада извън парка - това бизонче обаче е било изоставено и неспособно да се грижи за себе си, което означава, че не е било добър кандидат за карантина.

Бизончето се е отделило от майка си, когато стадото е прекосявало река в североизточната част на националния парк.

Неидентифициран мъж е помогнал на животното да излезе от реката и то се е озовало на пътното платно. Човешката намеса може да накара някои диви животни да изоставят потомството си. Парковите рейнджъри многократно са се опитали да върнат бизончето в стадото, но безуспешно. След известно време малкото е започнало да следва коли и хора на пътя.

Заради опасността от инциденти, служителите на "Йелоустоун" бяха принудени да евтаназират животното. Друго новородено бизонче също беше евтаназирано след подобен инцидент през 2016 г., когато мъж и синът му прибраха малкото в своя джип, мислейки, че могат да го спасят. Мъжът се призна за виновен, беше глобен с 235 щатски долара и също принуден да плати 500 долара на Фонда за опазване на дивата природа на парка "Йелоустоун". През последните няколко години в националния парк е имало и случаи на хора, намушкани от бизони, често защото посетители са се приближили до животните твърде много.

По-едрите животински видове в "Йелоустоун" представляват опасност за хората, дори когато просто пасат или почиват. Правилата на парка изискват посетителите да поддържат най-малко 23-метрова дистанция от бизоните, лосовете и елените, както и 91-метрова дистанция от мечките и вълците. Тялото на бизончето е оставено на територията на "Йелоустоун".

"Тези смъртни случаи ще бъдат от полза за други животни - от мечки и вълци до птици и насекоми. Оставяме този цикъл на живота да се разиграе, защото това е в голяма степен съобразено с отговорността за грижата за животните, която ни е поверена от американския народ", казаха длъжностните лица на националния парк.