Хипопотам джудже, един от най-редките и застрашени бозайници в света, се роди в Атическата зоологическа градина в гръцката столица Атина, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Изчислява се, че в природата са останали едва 2000-2500 екземпляра от вида.

Недостигът на мъжки в зоопарковете усложнява усилията за възпроизводство в плен, затова служителите на атинската зоологическа градина са ентусиазирани и поради факта, че новороденото е мъжко, каза пред Reuters Ной Псарудаки, ветеринарна лекарка от зоопарка.

"Това е първото раждане в зоологическата градина за 2024 г. и то какво раждане!", каза тя и обясни: "Всяко раждане на хипопотами джуджета в плен е изключително важно. Радваме се много, че виждаме бебето да пораства като един здрав възрастен хипопотам и се надяваме, че един ден ще се възпроизведе".

Хипопотамите джуджета обитават блата и тропически гори в Западна Африка. Обявени са за застрашен вид в световен мащаб. Теглото им е около 7 килограма.

Името на новороденото хипопотамче в Атина ще бъде избрано след гласуване. Родителите му са единствените два хипопотама от вида в атинския зоопарк - Лизи и Джамал. Бебето, което по природа живее поединично и е активно през нощта, ще остане заедно с майка си в продължение на няколко месеца, преди да излезе на открито.