Според закон от 1907 г. изневярата все още е престъпление в щата Ню Йорк, съобщават АП и БТА, но се предвижда законодателна промяна, след която текстът най-сетне ще отпадне.

Въпреки това все още прелюбодеянието се третира като престъпление в няколко американски щата като Оклахома, Уисконсин и Мичиган, макар че обвиненията в съда са редки, а присъдите - още повече. Законовите текстове са останали от времето, когато изневярата все още е била единствената легална причина за развод. 

Според нюйоркския закон дефиницията за прелюбодеяние е случай, в който "човек, чийто съпруг/съпруга е жив, влиза в интимни отношения с друг". Прелюбодеяние е и връзката с женен мъж или с омъжена жена. Едва няколко седмици след приемането на закона през 1907 г. са били арестувани женен мъж и 25-годишна жена. Съпругата на мъжа е започнала съдебно дело за развод, съобщава в. New York Times.

От 1972 г. досега едва десетина души са били с повдигнато обвинение в изневяра и едва пет случая са завършили с присъда. Последното дело за прелюбодеяние в Ню Йорк е заведено през 2010 г.

Според Катрин Б. Силбо, професор по право от университета в Бостън, законът е бил насочен към жените, целейки да ги откаже от идеята за извънбрачна връзка и така да се предотвратят въпросите за действителното бащинство на децата. "Нека го кажем така: патриархат", каза Силбо.